Izložba astrofotografija “Komsička traganja”

wsw-logo-color-wsw-text_dates_white_backgroundPovodom Svetske nedelje Svemira AU “Eureka” u Kruševcu u okviru projekta organizuje izložbu astrofotografija autora Miodraga Sekulića u foajeu Bele sale KCK od 4. do 11. oktobra. Pored izložbe biće organizovana i dva predavanja, prvo već 4. oktobra koje će održati prof. dr Dragan Gajić, a drugo na zatvaranju 11. oktobra koje će održati Jovan Aleksić.

Od 2007. godine na svetskom nivou organizuje se manifestacija pod nazivom Svetska nedelja Svemira (eng. World Space Week) koju podržava organizacija Ujedinjene Nacije. Od ove godine nalazim se na poziciji Nacionalnog koordinatora ove manifestacije za Srbiju. Cilj ove manifestacije jeste promocija nauke, astronomije i svemirskih nauka na svetskom nivou kroz organizaciju brojnih manifestacija u periodu od 4. do 10. oktobra svake godine.

Ove godine do ovog datuma u Srbiji su prijavljene 7 manifestacije. U Kruševcu su prijavljene dve manifestacije, od kojih je jedna izložba astrofotografija. Izložba je nazvana “Komsička traganja” od strane autora Miodraga Sekulića iz Niša koji je napraivo više od 20 astrofotografija za ovu izložbu gde prikazuje svoj rad na polju astrofotografije. Izložba će biti otvorena u izložbenom prostoru ispred Bele sale KCK u subotu 4. oktobra u 18 časova. Izložbu će otvoriti prof. dr Dragan Gajić, predsednik AD “Alfa” iz Niša i redovni profesor na PMF-u u Nišu. Za tu priliku profesor Gajić će u 18:30 održati predavanje pod nazivom “Jesu li šetali po Mesecu?” na kojem će pokazati da su astronauti zaista bili na Mesec 1969. godine i da ljudska noga zaista jeste kročila po drugom objektu u Svemiru osim po Zemlji.

Izložba će biti u Kruševcu do 11. oktobra kada će biti zatovrena i tom prilikom gost Kruševca biće Jovan Aleksić, član AD “Ruđer Bošković”, saradnik na Astronomskoj opservatoriji u Beogradu, član Mesne Srbije i od skora član predsedništva Društva astronoma Srbije. Za tu priliku Jovan Aleksić će u 14 časova u Beloj sali KCK održati predavanje pod nazivom “Medicea Sidera – Otkriće Jupiterovih satelita” i zajedno sa članovima AU “Eureka” obićiće lokaciju u Ribaru i razmotriti mogućnosti da AD “Ruđer Bošković” već sledeće godine u Kruševcu pokrene letnju školu astronomije.

Ovu izložbu pored AU “Eureka” i Kulturnog Centra Kruševac organizuju i AD “Alfa” iz Niša, AD “Ruđer Bošković” iz Beograda i Lokalna Mensa Kruševac i realizuje se u okviru projekta “Budi i ti astronom” koji AU “Eureka” trenutno realizuje u Kruševcu.

Za sve informacije o manifestaciji “World Space Week” na svetskom nivou i u Srbiji, kao i o izložbi možete pogledati na sajtovima

http://www.worldspaceweek.org/

http://wsw-serbia.blogspot.com/

http://alfa.org.rs/vesti/otvorena-izloizba-kosmicka-traganja.html

Promocija ove manifestacije održana je na XVII Nacionalnoj konferenciji astronoma Srbije 27. septembra u Beogradu.

Stampani materijal-1

Leave a Reply