O udruženju

eurekalogoAstronomsko udruženje “Eureka” osnovano je 06. marta 2010. godine. Cilj rada udruženja je promocija astronomije i srodnih nauka u Kruševcu. Inicijativu za osnivanje udruženja pokrenuli su Zoran Tomić (bivši član astronomske sekcije u Gimnaziji), prof. fizike Dragan Milićević i tadašnji članovi astronomske sekcije Gimnazije u Kruševcu. Udruženje je od samog osnivanja aktivno krenulo na polju promocije astronomije organizovanjem velikog broja predavanja u Gimnaziji i drugim školama u Kruševcu i okolini, organizovanjem javnih posmatranja na Kosturnici, Bagdali i van grada i učestvovanjem na brojnim domaćim i stranim projektima. Neki od projekata na kojima su članovi učestvovali su “International Observe the Moon Night”, “Great World Star Count”, “Srbija fotografiše Mesec” itd. Članovi su redovni posetioci međunarodnog astronomskog kampa na Fruškoj Gori “Letenka”. Članovi udruženja posećuju i učestvuju na astronomskim skupovima i konferencijama gde predstavljaju rezultate svog rada. Udruženje je do 2011. godine bilo registrovano, dok je od 2011. neformalnog tipa uz jednoglasnu odluku članova skupštine.

Udruženje je ponovo registrovano 2016. godine i za predsednika je izabran Zoran Tomić. Za članove upravnog odbora izabrani su Aleksandar Ristić, koji je i zamenik predsednika udruženja i Darko Jovanović. Predsednik skupštine udruženja je Miloš Stanković.

Udruženje je od 2016. godine uspostavilo saradnju sa Visokom Tehničko Tehnološkom školom koja je podržala rad udruženja i dodelila prostorije za realizaciju aktivnosti udruženja.

Jedan od najvećih ciljeva članova udruženja jeste da Kruševac dobije svoju opservatoriju koja će služiti za promociju astronomije u gradu. Trenutno članovi za posmatračke aktivnosti koriste dva teleskopa koji su u vlasništvu članova udruženja.

Udruženje poziva sve ljubitelje astronomije u gradu i okolini da se pridruže i da zajednički radimo na promociji astronomije.

Leave a Reply