Return to Projekti

Lovci na asteroide i planete

Astronomija je najstarija nauka, ali takođe i nauka koja pruža mogućnost amaterima da se aktivno uključe u naučna istraživanja i daju zanačajan doprinos istom. Ovim projektom polaznici biće upoznati sa dva zanimljiva programa građanske nauke koji će im omogućiti da pomognu profesionalnim astronomima da istražuju kako naš Sunčev sistem, tako i druge sisteme planeta koji postoje oko drugih zvezda. Ovim projektom biće upoznati sa aktivnostima na programu IASC (International Astronomy Search Collaboration), kao i programom Lovaca na ekstrasolarne planete. Tokom projekta dobiće prave podatke koje će analizirati na računarima i na kraju projekta naučiće kako se pišu izveštaji o sprovedenom istraživanju.

Cilj projekta jeste osposobljavanje mladih da se uključe u projekte iz grupe građanske nauke na primeru dva programa: program potrage za asteroidima koji se realizuje u okviru IASC (International Astronomy Search Collaboration) i program lovaca na ekstrasolarne planete. U projektu polaznici će proći obuku za istraživanja u navedenim programima, gde će naučiti da koriste program Astrometrika za analizu snimaka i otkrivanje potencijalnih asteroida, kao i sajt programa Lovaca na planete u okviru projekta Zouniverzum. Takođe proćiće i obuku iz pisanja izveštaja svojih istraživanja i na taj način steći potrebna znanja za dalji razvoj svojih istraživačkih veština. Tokom trajanja projekta biće održane dve radionice na kojima će proći teorijske obuke, zatim sastanci dva puta nedeljno radi analize postignutih rezultata svojih istraživanja i završna radionica gde će svako od njih predstaviti rezultate svoga rada. Kako bi polaznici naučili da u nauci je bitan timski rad biće podeljeni u deset timova.

Ciljna grupa su 40 mladih uzrasta od 11 do 25 godina, učenici osnovnih, srednjih i visokih škola u Kruševcu koji su i volonteri u Naučnom klubu, koji će proći obuku i učestvovati u realizaciji istraživanja na projektu.

Sve informacije o realizaciji projekta možete pratiti na ovoj stranici:

  1. Otvoren poziv za učesnike projekta
  2. Završena prijava za učesnike na projektu “Lovci na asteroide i planete”
  3. Početak “Svetske nedelje Svemira” i projekta “Lovci na asteroide i planete”
  4. Početak projekta “Lovci na asteroide i planete”
  5. Završna svečanost projekta “Lovci na asteroide i planete”