Return to Projekti

Astronomski kamp “Jastrebac 2019”

Astronomski kamp “Jastrebac 2019” je kamp posvećen promociji astronomije u Kruševcu. Ovo je treći po redu kamp koji udruženje organizuje. Ovogodišnji kamp se realizuje na planini Jastrebac u hotelu Trajal u periodu 8. – 11. avgust.

Astronomski kamp “Jastrebac 2019” finansira grad Kruševac po Konkursu za implementaciju Lokalnog akcionog plana za mlade grada Kruševca, sprovodi Astronomsko udruženje “Eureka” u partnerstvu sa Kancelarijom sa mlade Odeljenja za društvene delatnosti, Centrom za stručno usavršavanje i Turističkom organizacijom grada Kruševca.  Projektom su obezbeđena 20 mesta za učesnike kampa uzrasta od 15 do 30 godina koji će besplatno učestvovati na kampu. Za ostale učenike cena smeštaja i ishrane je 3970 dinara po danu, dok će svi učesnici dobiti besplatne materijale.

Ove godine na kampu bavićemo se pre svega telima Sunčevog sistema, Mesecom kao objektom koji je jedini čovek uspeo da poseti i hoda po njemu i problemom svetlosnog zagađenja. Ova godina je i jubilej 50 godina od kako je čovek prvi put hodao Mesecom. Očekuje nas dosta zanimljivih predavanja i nadamo se dobrom vremenu kako bi uveče mogli da posmatramo Mesec, Jupiter i Saturn.

U narednim objavama biće date detaljnije informacije o programu kampa, predavačima i dodatnim aktivnostima koje će biti organizovane tokom trajanja kampa.