Return to Astronomska oprema

127/1500 na AZ GoTo montaži

Maksutov-Cassegrein 127/1500 na AZ GoTo montaži

MC 127/1500 je kompaktan teleskop koji prikazuje mnogo detaljniju sliku od modela sa 90mm ili 102mm prečnikom ogledala. Centralna opstrukcija kod ovog modela je samo 30% tako da je slika kontrastna čak i pri velikim povećanjima.

U poređenju sa, po prečniku sličnim teleskopima, ovaj Maksutov Kasegrejn je mnogo kraći i znatno lakši, što ga čini i lakšim za transport. Preporučen opseg povećanja kod ovog teleskopa je od 37x – 250x.

Dovetail ploča se nalazi na teleskopu ali tu je i standardni foto navoj. Kada se koristi po danu potrebna je i Amiči prizma. Okulari koji dolaze sa teleskopom omogućiće vam povećanja od 52x i 130x.

Tražilac je ahromatski 6×30 Spring Load. Na fokuseru se nalazi T navoj tako da je lako mogućno postavljanje foto aparata.

Teleskop poseduje ručni kontroler pomoću koga se teleskopom može upravljati i lako okretati ka bilo kom delu neba gde želimo da se posmatra.

Teleskop je dobijen kao donacija Srpske naučne televizije i direktora ove ustanove Živojina Petrovića kome se zahvaljujemo na ukazanom poverenju i podršci u radu Eureke.