Return to Projekti

Asteroid Day Serbia

Dan asteroida (eng. Asteroid Day) je globalna kampanja podizanja svesti o opasnosti koju asteroidi predstavljaju po planetu Zemlju. Organizacijom brojnih predavanja, radionica, filmskih projekcija i koncerta veliki broj ljudi ima priliku da nauči nešto više o asteroidima, kakvu pretnju po život na Zemlji predstavljaju i koji su to načini kako se možemo od te opasnosti zaštititi. Ova manifestacija se svake godine održava 30. juna na dan kada se 1908. godine desila velika Tunguska eksplozija usled pada velikog asteroida na Zemlju. To je najveći asteroid koji je pao na Zemlju u modernoj ljudskoj istoriji koji je zabeležen. Na svetskom nivou organizuju se brojni događaji u zemalja i regionima i sva zainteresovana lica su pozvana da se uključe u globalne aktivnosti na ovom polju.

Detaljne informacije o aktivnostima na svetskom nivou možete pronaći na sajtu http://asteroidday.org/. Koordinator za Srbiju je Zoran Tomić i sve dodatne informacije u vezi realizacije aktivnosti na nacionalnom nivou možete dobiti putem maila eurekakutak@gmail.comNa ovoj stranici biće predstavljene informacije o svim aktivnostima koje se realizuju u Srbiji vezano za Dan asteroida.

Aktivnosti će takođe biti promovisane i putem fejsbuk stranice Asteroid Day Serbia.

Ako želite da se uključite u realizaciju aktivnosti i promovišete ciljeve koje dan asteroida zastupa možete događaje prijaviti putem online formulara na linku http://events.asteroidday.org/submit-listing/. Vaše aktivnosti mogu biti od klasičnih predavanja, preko radionica, koncerata do posmatranja i aktivnog uključivanja u istraživanja koja imaju za cilj podizanje svesti i znanja o asteroidima, njihovoj opasnosti i načina kako se možemo od njih zaštititi.

Više informacija o samim asteroidama možete pogledati u delu obrazovanje na glavnom sajtu ovog programa http://resources.asteroidday.org/education/.