Return to Projekti

Letnja škola astronomije “Jastrebac 2018.”

Letnja škola astronomije “Jatsrebac 2018” biće održana na lokaciji Ravnište, na planini Jastrebac, oko 20 km južno od Kruševca, u periodu od 23. do 31. jula.  Škola se realizuje zajednički u saradnji između astronomskog udruženja “Eureka” iz Kruševca i astronomskog društva “Ruđer Bošković” iz Beograda. Škola astronomije “Jastrebac 2018” finansira grad Kruševac po Konkursu za implementaciju Lokalnog akcionog plana za mlade grada Kruševca, sprovodi Astronomsko udruženje “Eureka” u partnerstvu sa Kancelarijom sa mlade Odeljenja za društvene delatnosti, Centrom za stručno usavršavanje i Turističkom organizacijom grada Kruševca. Školu je finansijski pomogao i Centar za promociju nauke u okviru projekta koji realizuje AD “Ruđer Bošković”.

Obavezni deo Škole je podeljen na nekoliko oblasti u okviru kojih će polaznici biti upoznati sa metodologijom amaterskih astronomskih posmatranja, praktičnom astrofotografijom, teleskopima, osnovama astronomije, pomračenjima Sunca i Meseca, odabranim segmentima istorije astronomije, kao i sa obradom prikupljenog posmatračkog materijala. Osnovnu delatnost činiće predavanja, računske vežbe i posmatranja nebeskih tela i pojava, između ostalog i posmatranje potpunog pomračenja Meseca 27. jula. Instruktori su saradnici Narodne opservatorije i Planetarijuma Astronomskog društva „Ruđer Bošković”. Uz obavezni biće organizovan i fakultativni program, koji uključuje cikluse predavanja o Suncu i o planetama Sunčevog sistema, planinarske izlete do zanimljivih prirodnih lokaliteta, slobodne šetnje po planini i ciklus projekcija naučno-fantastičnih filmova inspirisanih astronomskom tematikom.

  Najmlađi uzrast polaznika Škole je 11 godina (V razred osnovne škole). Gornja granica uzrasta ne postoji – Škola je namenjena svim zainteresovanim osobama bez obzira na uzrast, obrazovanje ili profesiju. Projektom koji realizuje AU “Eureka” obezbeđen je basplatni smeštaj za 6 učesnika čiji će troškovi boravka biti u potpunosti pokriveni tokom svih 8 dana trajanja škole. Očekuje se u narednom periodu i finansijska podrška Mense Srbije čime će biti obezbeđena sredstva za još 5 učesnika škole koji će besplatno moći da na njoj učestvuju. Pravo učešća da finansijski učešće bude pokriveno imaju sva zainteresovana lica iz Kruševca uzrasta od 15 do 30 godina, koja se budu prijavila na poseban prijavni formular.

Učesnici treba da ponesu pribor za pisanje (papir, olovka, šestar, lenjiri, uglomer), digitron, baterijsku lampu, priručnu apoteku, komplet za prvu pomoć i odeću i obuću prilagođenu boravku noću na planini i pešačenju po planinskom terenu. Učesnici mogu poneti svoju posmatračku opremu (teleskope, dvoglede, kamere i dr).

Polaznici Škole dobiće besplatno „Priručnik za ljubitelje astronomije” u izdanju Astronomskog društva „Ruđer Bošković”.

– Smeštaj:

Učesnici Škole će biti smešteni na lokaciji Ravnište, u lovačkoj kući „Ravnište” (nadmorska visina 600 m), kojom upravlja Javno preduzeće „Srbija šume”. Kuća raspolaže dvokrevetnim, četvorokrevetnim i šestokrevetnim sobama, sa zajedničkim toaletima (četiri umivaonika, dve wc-šolje i dva „čučavca”) i kupatilima (dve tuš-kabine).

– Put:

Učesnici Škole do Kruševca dolaze u sopstvenoj režiji. Zborno mesto i termin okupljanja učesnika je autobuska stanica u Kruševcu, ponedeljak 23. jul, u 13:30.

Prevoz učesnika i stvari od stanice do lovačke kuće i nazad biće posebno organizovan i najverovatnije besplatan.

– Cena:

Po osobi: osam punih pansiona (noćenje i tri obroka) – 14 160 dinara.

Uplatu je moguće izvršiti odjednom ili u dve rate: prva – 7160 dinara (do 15. jula), i druga – 7000 dinara (na samoj Letnjoj školi).

U cenu nisu uključeni troškovi izleta po okolini – izleti nisu obavezni i biće naplaćivani posebno, na licu mesta.

– Prijavljivanje:

Za učesnike iz Kruševca prijava se vrši putem formulara na linku. Za učesnike koji žele sami da plate svoje učešće na školi prijava se vrši ISKLJUČIVO elektronskim putem, preko sajta AD „Ruđer Bošković”: www.adrb.org.

Prijavljenima se smatraju samo oni koji su izvršili uplatu (bar prve rate) u roku od najviše pet (5) dana nakon prijavljivanja preko sajta (pri čemu taj rok ne sme da pređe 15. jul 2018)!

Povraćaja novca nema! (U slučaju odustajanja nakon uplate, sam učesnik mora da obezbedi sebi zamenu.)

– Važne napomene:

Organizatori (AD „Ruđer Bošković” i AU „Eureka”) na sebe prihvataju odgovornost za: smeštaj, ishranu i astronomski program. Za sve ostalo odgovornost snose sami učesnici! Učesnici mlađi od 15 godina treba da imaju pratnju punoletne osobe!

Za učešće na Letnjoj školi obavezno je članstvo u Astronomskom društvu „Ruđer Bošković”!

Detaljan program škole možete preuzeti na linku

Detaljnije informacije o Školi, uplati, smeštaju, programu, učlanjenju u Društvo itd. mogu se dobiti:

  • putem telefona – 011⁄30-32-133, 064/297-123-9; 064/203-24-17
  • putem e-mail-a – adrb@adrb.org., eurekakutak@gmail.com

Sa prijavljivanjem treba požuriti jer je broj mesta ograničen!