AU “Eureka” se predstavilo na XVII NKAS

U Beogradu je u periodu od 23. do 27. septembra u zgradi Rektorata, Univerziteta u Beogradu, održana 17. Nacionalna konferencija astronoma Srbije. Ovo je najveći naučni skup posvećen astronomiji u Srbiji i regionu, gde učesnici imaju prilike da razmene svoja iskustva i upoznaju se ostvarenjima astronoma u Srbiji i šire. Iako je naziv ove konferencije posvećen predstavljanju astronoma iz Srbije, konferencija godinama unazad je međunarodnog karaktera i svake godine sve veći broj gostiju iz inostranstva dolazi. Zanimljivo je da konferencija ima posebnu sesiju namenjenu amaterskoj astronomiji, na kojoj se i ove godine AU “Eureka” predstavila.

Na prethodnoj konferenciji održanoj u Beogradu AU “Eureka” predstavilo se poster prezentacijom. Ove godine AU “Eureka” je dobilo poziv da predstavi svoje rezultate rada kao prvo udruženje na sesiji posvećenoj amaterskoj astronomiji i promociji astronomije. Ovo je bila velika čast za udruženje koje postoji nešto manje od 5 godina. Udruženje je predstavio Zoran Tomić prezentacijom “ACTIVITIES OF ASTRONOMICAL SOCIETY EUREKA IN PERIOD 2012 – 2014”. Nakon prezentacije gde su predtsavljeni ostvareni rezultati u ovom periodu, među kojima je akcenat stavljen na organizaciju međunarodnih projekata i aktivnosti, kao i projekata “Nebo za sve” i “Budi i ti astronom”, Eureka je dobila samo reči hvale od prisutnih učesnika i direktora Astronomske opservatorije Beograd, dr Zorana Kneževića, koji je izjavio da “…sve čestitke na osvojenim nagradama i priznanjima, i da mi iz AOB dodeljujemo neku nagradu sigurno bi ste bili nominovani.”.

Zoran Tomić predstavlja aktivnosti Eureke

Nakon prezentacije i ostalih učesnika iz Srbije i regiona, održan je kraći sastanak sa predstavnicima AOB, katedre za astronomiju, udruženja o načinu kako da se projektima dođe do finansijskih sredstava i dalje nastavi sa uspešnijom promocijom astronomije.

Pred početak same sesije održan je i sastanak članova Društva astronoma Srbije na kome je dat predlog za izbor novog rukovodstva ovog najvećeg predstavničkog tela astronoma u Srbiji, gde je za člana predsedništva nominovan i Zoran Tomić iz AU “Eureka”. Izbori za novo rukovodstvo biće održani uskoro pa se nadamo još lepim vestima za Eureku i Kruševac.

Fotografije sa ovog skupa možete pogledati u galeriji.

Leave a Reply