Budi i ti astronom na Noći istraživača u Ćupriji

U Srbiji je održana ponovo Evropska manifestacija Noć istraživača. Ova manifestacija se svake godine realizuje širom Evrope poslednjeg petka u septembru. Ove godine u Srbiji realizovana je u rekordnom broju gradova. Jedan od njih bio je i Ćuprija gde su učestvovali članovi AU “Eureka”. Za ovu priliku članovi AU “Eureka” za posetioce manifestacije pripremili su predavanje pod nazivom “Teleskopom do zvezda” i posmatračku aktivnost.

Na predavanju posetioci su imali prilike da nauče nešto više o teleskopima, kako su oni nastali, čemu sve služe i kako se možemo baviti astrofotografijom.

Zbog loših vremenskih uslova posmatranje nije održano, ali su članovi Eureke ipak na neki način pokazali kako je to baviti se posmatračkom astronomijom. Umesto posmatranja kroz teleskop realizovana je kraća šetnja po noćnom nebu uz pomoć softvera Stellarium. Nova verzija ovog softvera pruža vam mogućnost da pogledate kojih sve objekata ima na noćnom nebu i kako bi ti objekti izgledali kada bi se posmatrali kroz teleskop. Tako su posetioci manifestacije imali priliku da vide kroz različite tipove teleskopa kako bi izgledali planete Jupiter i Saturn, M13 zvezdano jato, M31 galaksija sa svojim satelitima, M57 planetarna maglina, zapravo većina objekata koji su trebali da se posmatraju te večeri.

Članovi Eureke su obećali da će sledeći put doći u Ćupriju, već oktobra meseca i za građane organizovati javno posmatranje sa gradskog trga, čime bi i drugi deo ovog programa bio realizovan. Ova aktivnost  je deo projekta “Budi i ti astronom” koji se realizuje u okviru programa “Mladi su zakon” Ministarstva omladine i sporta uz podršku resurs centra za Rasinski okrug “Edukativnog centra”. Ovoj manifestaciji su iz Eureke prisustvovali Zoran Tomić, Sanja Jovanović i Darko Jovanović, a samoj aktivnosti prisustvovalo je oko 50-ak mališana sa roditeljima i učenika.

Fotografije sa ove manifestacije u Ćupriji možete pogledati u galeriji.

 

Leave a Reply