Vrlo uzbudljiva nedelja za AU “Eureka”

Ova nedelja je za članove AU “Eureka” ispunjena radnim zadacima. Nakon posete školama u Kruševcu u vezi projekta “Budi i ti astronom” u petak, 26. septembra, članovi udruženja biće učesnici na evropskoj manifestaciji “Noć istraživača” u Ćupriji. Članovi AU “Eureka” u Ćupriji će održati dve aktivnosti. Prva će biti predavanje o teleskopima pod nazivom “Teleskopom do zvezda”, a zatim će biti održano astronomsko posmatranje nebskih objekata (ako vremenski uslovi dozvole). Postavka članova Eureke biće u centru grada. Na letnjoj sceni u Moravskom parku biće održano predavanje, a nakon toga ulična rasveta biće ugašena kako bi se održalo javno posmatranje. Program koji su članovi AU “Eureka” pripremili za građane Ćuprije možete pogledati na zvaničnom sajtu ove manifestacije

Ovo će biti prvo učešće članova Eureke na ovakvoj manifestaciji i učešće biće iskorišćeno kako bi se dobile potrebne informacije o organizaciji istog događaja u Kruševcu sledeće godine. Da napomenemo da će se ovaj program realizovati u okviru projekta “Budi i ti astronom” koji članovi AU “Eureka” trenutno sprovode u Kruševcu.

Nakon učešća na u subotu Zoran Tomić će učestvovati na XVII Nacionalnoj konferenciji astronoma Srbije, koja će se održati u zgradi Univerziteta u Beogradu. Na ovoj manifestaciji koja okuplja ne samo astronome iz Srbije, već iz čitavog sveta po 17. put Zoran će održati predavanje po pozivu pod nazivom “ACTIVITIES OF ASTRONOMICAL SOCIETY EUREKA IN PERIOD 2012 – 2014”, koje će biti uvodno predavanje u sesiji amaterska astronomija planirano za taj dan. ovom sesijom biće i zatvorena ova konferencija.

Članovi AU “Eureka” trenutno rade i pripremu izložbe “Kosmička traganja” astronoma Miodraga Sekulića iz Niša i trenutno se radi na završnoj fazi pripreme ove izložbe koja je planirana da se održi od 4. do 11. oktobra u Kruševcu u KCK u okviru Svetske nedelje Svemira.

Leave a Reply