Budi i ti astronom u OŠ “Dositej Obradović”

Danas je u okviru projekta “Budi i ti astronom”, koji se realizuje u okviru programa Mladi su zakon, finansiran od strane Ministarstva omladine i sporta i uz saradnju sa resurs centrom za Rasinski okrug – “Edukativni centar” Kruševac, održana prezentacija o teleskopima i obuka za rad na njima u školi “Dragomir Marković” u Kruševcu. Danas je u prepunoj medijateci za učenike 6., 7. i 8. razreda ove škole Darko Jovanović održao je kraće predavanje na temu teleskopa gde je prisutne upoznao sa vrstama teleskopa koji postoje, njihovim karakteristikama i osnovnim komponentama. Nakon ovog predavanja Zoran Tomić je održao kraću prezentaciju o Sunčevim pegama i učenike uputio u način realizacije praktičnog – istraživačkog dela ovog projekta, a to je da se na osnovu merenja broja Sunčevih pega prati aktivnost Sunca u oktobru mesecu.

Pošto je ova škola jedna od škola koja je dobila na korišćenje SkyWatcher 60/900 teleskop, danas je taj teleskop namontiran i opremljen za rad učenika ove škole na praktičnom delu projekta. Nažalost zbog oblaka u školi nije moglo da se održi posmatranje pa će taj deo biti realizovan u oktobru mesecu prvog vedrog dana. Dogovorena je naredna poseta za oktobar mesec kada će Aleksandar Jovanović i Miloš Stanković održati naučno popularna predavanja, a u večernjim satima iz školskog dvorišta biće organizovano posmatranje Meseca i planeta.

Fotografije snimljene tokom posete ovoj školi možete videti u galeriji. Današnji događaj u ovoj školi propratila je i ekipa Regionalne televizije Kruševac.

 

Leave a Reply