Projekat “Budi i ti astronom”

Projekat “Budi i ti astronom” koji su članovi AU “Eureka” pripremili povodom konkursa “Mladi su zakon” Ministarstva omladine i sporta izabran je kao jedan od 14 projekata koji će se realizovati ove godine u Rasinskom Okrugu. Cilj projekta jeste da se promoviše astronomija u lokalnoj zajednici kao jedan od načina za kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Projektom je predviđeno da se u tri škole u gradu održi kurs astronomije za učenike tih škola i da se ti učenici pripreme za samostalnu realizaciju jednog mini istraživačkog projekta. Tokom realizacije projekta biće organizovana javna posmatranja humanitarnog karaktera gde će se prikupljati novčana pomoć za područja ugrožena poplavama, kao i organizacija astronomskih aktivnosti na tim područjima.

Za potrebe realizacije istraživačkog dela projekta biće u okviru projekta nabavljena dva teleskopa koja će biti u vlasništvu grada Kruševca, dok će članovi Eureke pokušati da nađu načina za nabavku i trećeg teleskopa koji će biti poklonjen školi u Ribaru.

Uskoro ćemo napraviti posebnu stranicu namenjenu ovom projektu gde ćemo objavljivati sve informacije o projektu, a već prva aktivnost vezana za ovaj projekat jeste posmatranje Perseida koje je održano na Bagdali 13. avgusta u večernjim satima.

Leave a Reply