Perseidi 2014. iz Kruševca – izveštaj

Kao i prethodne 4 godine, i ove godine AU “Eureka” organizovalo je javno posmatranje Perseida sa Bagdale. Ove godine Mesec je pravio male probleme prilikom posmatranja, ali svakako smo imali šta da vidimo na ovoj akciji. Aktivnost je počela u 21 sat na Bagdali gde je za početak postavljen teleskop Sky Watcher 90/900 putem kojeg su posetioci mogli da posmatraju Saturn, a kasnije i Mesec koga je veliki broj posetioca fotografisao svojim aparatima i telefonima. Odmah na početku, dok je oprema postavljana, a ekipa RTK snimala događaja uočili smo dva sjajna meteora blizu svernog dela horizonta, što nam je davalo pozitvne znake da će veče biti zanimljivo.

Meteor snimljen ispor sazvežđa Labuda

Tako je i bilo. Uskupno za period od 21 sat do ponoći viđeno je oko 40 meteora, što je do sad najveći broj meteora koje smo videli za ovu astronomsku aktivnosti. Članovi “Eureke” su na početku događaja uveli posetioce u noćno nebo, objašnjavajući pomoću laserskog pokazivača najzanimljivija sazvežđa koja se mogu videti na avgustovskom noćnom nebu. Nakon toga posmatrači su prostrli svoju ćebad i uživali u meteorima. Ekipa Regionalne televizije Kruševac je zabeležila veliko interesovanje građana, jer je za celo veče pored teleskopa prošlo oko 120 ljudi koji su u nekom delu večeri sa nama posmatrali meteore.

Miloš Stanković sa posmatračima pored teleskopa

Članovi “Eureke” su poneli svoj aparat Nikon D3100 kojim je snimano noćno nebo. Uspeli smo da zabeležimo jedan meteor i fotografiju meteora prikazaćemo na sajtu. Korišćena je ekspozicija od 5s, ISO 1600, 35mm objektiv. NAžalost zbog objektiva nismo uspeli da pokrijemo veći deo neba ali se nadamo da ćemo u budućnosti ili nabaviti manji objektiv, ili možda ASI120MM kameru sa ribljim okom.

Mesec (foto: Miroslav Ilić)

Ova aktivnost je realizovana u skolu projekta “Budi i ti astronom” koji se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta u okviru programa “Mladi su zakon”. Zahvaljujemo se Mladenu Veljkoviću koji nam je poslao svoje fotografije ovog događaja, kao i Mioni Jovanović, Miroslavu Iliću, Mariji Mari i Jovanu Jovanoviću na poslatim fotografijama Meseca koje su snimili za vreme ovog događaja.

U galeriji možete videti fotografije sa događaja, a na sajtu RTK i video prilog.

Leave a Reply