Posmatranje Perseida 2014

Članovi AU “Eureka” i ove godine organizuju javno posmatranje Perseida sa Bagdale. Ove godine posmatranje će biti 13. avgusta sa početkom u 21 sat, lokacija kod Njegoševe kapele.

Na početku događaja moćićemo da posmatramo Saturn i Mars koji se nalaze u tom periodu na Zapadu, a od 21:15 moćićemo da posmatramo i fotografišemo Mesec koji će biti u opadajućoj fazi. Zato svi zainteresovani sa sobom mogu da ponesu mobilne telefone i fotoaparate kako bi fotografisali Mesec. Za posmatranje Meseca i planeta koristiće se teleskop SkyWatcher 90/900. Tokom cele večeri biće posmatranje Perseida, koji se posmatraju golim okom. Zato sve pozivamo da dođu, da se toplo obuku i sa sobom da ponesu stolicu ili ćebe kako bi mogli da uživaju u meteorskoj kiši.

Zbog Meseca nećemo moći da vidimo veliki broj meteora, ali će zato članovi Eureke sa sobom poneti fotoaparat koji će pokušati da “uhvate” što veći broj meteora. Tokom večeri članovi Eureke će posetiocima pokazati pozicije sazvežđa, biće reči o astrognoziji i orijentaciji na noćnom nebu.

perseidi

Leave a Reply