Kruševački astronomi na “Dani Eureke” festivalu

U Kruševcu je 19. oktobra održan četvrti po redu festival nauke “Dani Eureke”. Ovogodišnji festival nauke otvorio je pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević, gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić i direktorka Gimnazije Biljana Dačić. Na festivalu nauke posetioci su imali prilike da vide veliki eksperimenata, prisustvuju predavanjima, pogledaju izložbe i prisustvuju planetarijumskoj projekciji. AU “Eureka” je takođe učestvovalo sa svojom postavkom, dva predavanja i po prvi put sa izložbom fotografija.

Otvaranje festivala – gradonačelnik Bratislav Gašić

AU “Eureka” je ove godine za psoetioce pripremilo bogat program iz astronomije. Za posetioce održana su dva predavanja koja su održali Miloš Stanković i Zoran Tomić. Miloš Stanković je održao predavanje o najvećim otkrićima u astronomiji, Zoran Tomić je pričao o astronomiji na internetu gde je posetioce upoznao sa konceptom “Astronomija iz fotelje”. Predavanja je pratio veliki broj učenika kruševačkih škola i iskazali su zadovoljstvo ovim predavanjima.

Predavanje “Budi i ti virtuelni astronom”

U dvorištu Gimnazije je po četvrti put organizovano javno posmatranje Sunca. Po drugi put kruševljani su imali prilike da posmatraju i pomoću solarnog teleskopa koji je dopremljen iz Niša zahvaljujući kolegama iz Niša. Svi posetioci festivala su obišli postavku i može se zaključiti da je nakon planetarijuma ova postavka privukla najveću pažnju posetioca i učesnika festivala. Teleskopima su rukovali Alekandar Ristić, Darko Jovanović i Nikola Nedeljković.

Posmatranje Sunca

U holu Gimnazije organizovana je izložba fotografija i radova pod nazivom “Kruševački astronomi u akciji”. Ovom izložbom članovi Eureke želeli su da pokažu posetiocima čime se to astronomi u Kruševcu bave, radove koje pišu i gde su ih sve prezentovali i aktivnosti na projektu “Nebo za sve”, od Vidovdanskog eko dana, pa sve do poslednje akcije na Kosturnici povodom Međunarodne noći posmatranja Meseca. Ovu postavku posetiocima su predstavili Sanja Jovanović, Barbara Nedeljković, Aleksandar Jovanović i Stefan Anđelković.

Izložba “Kruševački astronomi u akciji

Na trgu Kosturnica održan je i noćni deo postavke udruženja. Ova akvitnost je nešto što nas izdvaja od svih ostalih učesnika na festivalu, jer Eureka želi da taj dan bude u potpunosti posvećen nauci. Zato je iznešen teleskop na trg odakle je posmatran i fotografisan Mesec, ali i galaksija M31 (Andromeda) i M13 zvezdano jato u Herkulesu. Oko 100 sugrađana je posetiolo ovaj deo postavke, a ono što nas najviše raduje što je dosta mladih sugrađana prisustvovalo posmatranju i možda po prvi put posmatralo kroz teleskop.

Noćno posmatranje sa Kosturnice

Na kraju možemo zaključiti da je celokupna postavka bila uspešna i da smo dobili odlične ocene za naš trud. Ovo je motivacija da članovi udruženja još više i vrednije rade na promociji nauke u gradu. Fotografije sa festivala nauke i Kosturnice možete pogledati u galeriji.

 

Leave a Reply