Astronomija za sve na “Dani Eureke 4”

U Kruševcu će 19. oktobra biti održana četvrta po redu manifestacija festival nauke “Dani Eureke”. Festival će najverovatnije početi u 10 časova, na sajtu organizatora još uvek nije izašalo zvanično saopštenje o festivalu nauke. Na ovom festivalu biće puno raznih postavki iz nauke, eksperimenata, izložbi, predavanja. U ovom članku želimo da najavimo akvitnosti koje su članovi AU “Eureka” pripremili za ovogodišnji festival nauke.

Na ovogodišnjem festivalu nauke prvo bi da najavimo naše cenjene goste koji svake godine podržavaju mlade kruševačke naučnike. To su prof. dr Milan Dimitrijević i Jovan Aleksić sa astronomske opservatorije u Beogradu. Za ovu godinu Milan Dimitrijević će održati predavanje pod nazivom “Kako je nastao naš kalendar?”. Jovan Aleksić će i ove godine voditi planetarijumski program, a najavio je i jedno iznenađenje. Ove godine održaće predavanje pod nazivom “Nastanjivi svetovi”.

Iz AU “Eureka” predavanja će ove godine održati Miloš Stanković i Zoran Tomić. Miloš Stanković će nas upoznati sa najvećim otkrićima u astronomomiji, dok će nas Zoran Tomić upoznati kako da postanemo virtuelni astronomi. Takođe Zoran Tomić će održati i predavanje “Fizika novca” gde će pričati o spajanju fizike i ekonomije.

Ako vremenski uslovi dozvole tokom celog trajanja festivala u dvorištu gimnazije biće postavljeni teleskopi za posmatranje Sunca, dok će od 20 časova sa Kosturnice moći da se posmatra Mesec.

U holu Gimnazije biće postavljena i postavka “Kruševački astronomi u akciji” gde će sugrađani moći da pogledaju 30 fotografija udruženja snimljenih tokom realizacije projekta “Nebo za sve” i poster prezentacije nekih od radova sa kojima su astronomi učestvovali na međunarodnim konferencijama.

Uskoro ćemo objaviti i tačnu satnicu, čim organizatori festivala to objave na svom sajtu.

Leave a Reply