Big Dipper to Southern Cross

Big Dipper to Southern Cross je naziv aktivnosti koji se na srpski može u slobodnom prevodu nazvati “Od Velikog Medveda pa do Južnog krsta”. Mnogi od nas nemaju priliku da prisustvuju astronomskim posmatranjima objekata i sa severne i južne hemisfere. Kako bi se ovaj problem rešio i kako bi mogli uživo da posmatramo objekte koji se vide na celom noćnom nebu osmišljena je ova aktivnost. Cilj je da se primenom savremene informacione tehnologije da svako na svetu može da prisustvuje ovakvom događaju.

Ove godine ova aktivnost se realizuje 27.07.2013. na severnoj hemisferi gde će Gianluca Masi putem opreme Virtual Telescope da upozna zainteresovane sa objektima na ovom delu hemisfere poput M13, M57, M92 i mnogim drugim objektima. Posmatranje će početi 22:45 po UT vremenu (po našem to je 00:45) i trajaće dva sata. Posmatranju možete prisustvovati klikom na sledeći link

http://www.virtualtelescope.eu/webtv/

Drugi deo aktivnost biće održan 3.08.2013. godine sa južne hemisfere iz opservatorijeSutherland iz Južne Afrike. Putm opreme ove opservatorije upoznaćemo se sa objektima na južnoj hemisferi. Ovo posmatranje organizuju Edward Gomez i Rob Hollow. Ovaj deo posmatranja biće od 21 do 23 po UT vremenu (po našem od 23 časova pa do 1 sat posle ponoći). Posmatranju možete prisustvovati klikom na sledeći link u naznačeno vreme.

http://lcogt.net/network/1m

Izvor: Virtual Telescope

Leave a Reply