Od Velikog Medveda pa do Južnog Krsta – prvi deo

vtlogoU nedelju od 00:45 pa do 2:45 održana je prva od dve aktivnosti koje su vezane za noćno astronomsko posmatranje. U prethodnom tekstu smo dali najavu ovog događaja koji se vratio nakon kraće pauze. Prva od dve akcije je realizovana od strane dr Gianluce Masi iz Virtual Telescope. Za tu priliku organizovano je upoznavanje sa noćnim nebom vidljivim sa severne hemisfere.

Kao što je u najavi rečeno, većina ljudi nema mogućnost da posmatra objekte i sa severne i sa južne hemisfere. Kako bi se ovaj problem rešio primenjuje se savremena komunikaciona tehnologija koja će ovu geografsku prepreku rešiti, i tako je i bilo. Za tu  priliku posmatrani su objekti M27, M31, M57, kometa PanSTARRS, M13, NGC 6946, M15 i NGC 206 (grupa zvezda u galaksiji Andromeda). Kao što vidite veliki broj objekata je posmatran za ovako kratko vreme. Tokom posmatranja Gianluca je upoznavao slušaoce sa informacijama o objektima koji su posmatrani, ali i sa aktivnostima Virtual Telescope.

Gianluca Masi

U poslednjih nekoliko posmatranja koje Gianluca organizuje, uvek postoji neko iznenađenje. Za ovu priliku Gianluca nas je iznenadio jer smo posmatrali među prvima novu supernovu koja je otkrivena samo dan pre ove aktivnosti.

M57 tokom posmatranja

Ovoj aktivnosti prisustvovalo je preko 4000 ljubitelja astronomije širom sveta. Veliki broj njih je bio aktivan i na chatu tokom posmatranja.

Fotografije sa ovog događaja možete pogledati u galeriji.

Leave a Reply