Kruševački astronomi na Radio Beograd 1

U četvrtak, 25.07. 2013. godine AU “Eureka” ugostilo je ekipu sa Radio Beograda. Povod je bilo gostovanje predstavnika udruženja u emisiji “Familiologija”. Emisija je realizovana iz kuće Miloša Stankovića, inače lokacije odakle se veliki broj aktivnosti udruženja planira, pa smo u šali danas govorili da je prenos emisije vršen iz baze Eureke. Mada, na osnovu razgovora sa Milošem može zaista da se desi u skoroj budućnosti da će sedište udruženja i biti u njegovoj kući.

U emisiji je bilo reči pre svega o radu astronomskog udruženja “Eureka”. Slušaoci su imali prilike da se upoznaju sa načinom kako je udruženje formirano, kako se razvijalo za tri godine postojanja i koje su to aktivnosti koje se trenutno realizuju u Kruševcu iz astronomije. Takođe, bilo je reči i o lokacijama odakle se obično realizuju posmatranja i oprema koja se tom prilikom koristi. Istaknuto je da rad članova udruženja je volonterskog karaktera i da je cilj da se astronomija kao nauka promoviše među mladima.

Ekipa Radio Beograda i članovi AU “Eureka”

Pored rada udruženja prisutni predstavnici u opisali način na koji su oni zavoleli astronomiju i kako su se učlanili u Eureku. Bilo je reči i o nekim zanimljivostima iz astronomije, predstavljeni su najzanimljiviji sajtovi koji će svakom posetiocu pomoći da se bolje upozna sa astronomijom, biblioteka knjiga članova udruženja itd.

Za kraj emisije bilo je reči o predstojećoj konferenciji u Volosu gde će AU “Eureka” predstaviti tri rada svojih članova, i gde jedan rad predstavlja kraći prikaz aktivnosti udruženja na polju promocije nauke u gradu.

Nikola Nedeljković, Aleksandar Ristić i Aleksandar Jovanović tokom emisije

Nadamo se da smo danas bili dobri domaćini gostima iz Beograda i da ćemo se ponovo videti sa njima tokom festivala nauke “Dani Eureke”. Fotografije iz današnje emisije možete pogledati u galeriji, a emisiju možete preslušati na sajtu RTS-a. Autor emisije je Marija Mišić. Iz AU “Eureka” u emisiji su gostovali Zoran Tomić, Sanja Jovanović, Miloš Stanković, Darko Jovanović, Aleksandar Ristić, Nikola Nedeljković i Aleksandar Jovanović.

Leave a Reply