AU “Eureka” na “Dani Eureke” festivalu

U subotu 6. oktobra u Kruševcu održan je treći po redu festival nauke “Dani Eureke”. Na ovom festivalu nauke posetioci su mogli da prisustvuju velikom broju eksperimenata koje su za njih pripremili studenti sa PMF-a u Nišu, gimnazijalci iz gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša, učenici iz osnovnih i srednjih škola u Kruševcu i kruševačke gimnazije. Takođe, mogli su da prisustvuju i brojnim predavanjima koja su održana tog dana. Među predavačima bili su i naši poznati astronomi: prof. dr Milan Dimitrijević, prof. dr Slobodan Ninković i Jovan Aleksić. Takođe posetioci su tokom celog festivala mogli da posete i mobilni planetarijum.

AU “Eureka” je zajedno sa timom studenata “Astronomija iz fotelje” iz Niša pripremila postavku pod nazivom “Sunce za sve”. Na ovoj postavci posetioci su kroz tri teleskopa mogli da posmatraju Sunce. Na prvom teleskopu Sunce je posmatrano putem metoda projekcije, a na drugom direktnim posmatranje. Da napomenemo da je na drugom teleskopu postavljena zaštitna Baader folija. Sunce nikako ne treba gledati direktno jer može doći do oštećenja vide, sa čime su članovi postavke upoznali posetioce. Tim projekta “Astronomija iz fotelje” iz Niša je doneo solarni teleskop “Lunt” putem koga su posmatrani ne samo pege na Suncu, već i fakule, protuberance i sunčeve baklje. Posetioci su mogli i da naprave svoje fotografije Sunca bilo putem Lunta ili na teleskopu gde je prikazana metoda projekcije.

Miloš Stanković je na festvalu održao predavanje “Planete Sunčevog sistema”. Miloš je ovim predavanjem posetioce upoznao sa planetama našeg Sunčevog sistema, njihovim osnovnim karakteristikama, zanimljivostima u vezi njih i istraživanjima koja su do sad sprovedena. Interesovanje za ovo predavanje je bilo veliko.

U večernjim satima sa Kosturnice održano je noćno posmatranje teleskopima udruženja. Korišćena su dva teleskopa i posmatrani su zvezdano jato M13, Andromedina galaksija (M31) i na kraju Jupiter i Mesec. Nažalost zbog okolnih zgrada Jupiter i Mesec se nisu posmatrali u planirano vreme jer su ih te zgrade blokirale. Veliki broj sugrađana se odazvao pozivu i sa sobom su poneli lepe utiske. Posebno je za pohvalu što je veliki broj mališana prisustvovao posmatranju i pokazalo interesovanje za astronomiju. Tom prilikom su napravljene i fotografije M13 i M31 objekta (zbog svetlosnog zagađenja i malog broja snimaka nisu baš najboljeg kvaliteta). Fotografije su dostupne svakome da ih pogleda i sačuva za uspomenu.

U narednom periodu AU “Eureka” organizovaće još nekoliko javnih posmatranja za sugrađane i u planu su posete školama u Kruševcu. Fotografije sa ove manifestacije možete pogledati na sledećem foto albumu.

Leave a Reply