AU “Eureka” u poseti OŠ “Branko Radičević”

Na poziv profesorke geografije Dragane Sokolović posetili smo 9. oktobra OŠ “Branko Radičević” u Kruševcu. U školi nas je čekala velika grupa učenika od 5 do 8 razreda te škole koji su članovi geografske sekcije i sekcije mladih fizičara. Prema informacijama koje smo dobili sekcija iz geografije broji oko 130 učenika. Na njihov poziv došli smo sa ciljem da održimo predavanje i članove sekcije upoznamo sa astronomijom. Nažalost veliki broj dece nije mogao da poseti festival nauke u Kruševcu koji je nedavno održan, pa im je ovo bila prva prilika da vide kako izgleda teleskop.

Predavanje je održao Zoran Tomić pod nazivom “Šta je to astronomija?”. U predavanju je bilo reči o astronomiji kao nauci i hobiju, čime se to astronomi bave, kraći razvoj astronomije i nešto ukratko o teleskopima i posmatračkoj astronomiji. Predavanje je trajalo oko 45 minuta i nakon toga je iznet teleskop u dvorište škole.

Učenici su bili jako nestrpljivi da vide kako teleskop izgleda tako da je zaista bila velika gužva tokom postavljanja teleskopa. Pošto je još uvek bilo poprilično svetlo morali smo malo da sačekamo da bi počeli sa posmatranjem. Planirano je da učenici posmatraju Andromedinu galaksiju, zvezdano jato M13 i Dobule Dobule. Nažalost dobar deo prisutnih učenika morao je da žuri na autobus, ukratko im je demonstriran rad teleskopa i pokazano kako se kroz njega vide zvezde, pošto je Vega u tom periodu bila vidljiva. Kada su se stvorili uslovi za posmatranje, na terenu je ostao mali broj učenika koji su kroz teleskop imali prilike da vide Andromedinu galaksiju. Dok su čekali na red da bace pogled ka galaskiji laserom su im pokazivana letnja sazvežđa koja su još uvek vidljiva i upečatljiva na nebu, kao što su labud, orao, lira, zatim prikazani su Kasiopeja, Andromeda, Pegaz i naravno Veliki i Mali Medved koji su ih najviše zanimali.

Pošto nisu svi imali prilike da vide kroz teleskop zbog loše satnice predavanja i posmatranja obećali smo da ćemo ih ponovo posetiti ili specijalno za njih organizovati javno posmatranje sa Bagdale, gde će imati prilike veći broj objekata da posmatraju. Uskladićemo termin posmatranja kada i Mesec i Jupiter budu vidljivi početkom večeri tako da će moći i fotografije ovih objekata da naprave.

Celokupan ovaj događaj propratila je i ekipa Radio Televizije Kruševac, a od članova Eureke prisustvovali su Sanja Jovanović, Miloš Stanković, Darko Jovanović i Zoran Tomić. Pozivamo i druge škole da nam se jave ako žele da i njih obiđemo i organizujemo posmatranje teleskopima za njihove đake.

Fotografije sa događaja možete videti u foto allbumu.

Leave a Reply