Ogroman asteroid će proći pored Zemlje krajem godine

Divovski asteroid težak 55 miliona tona proćiće pored Zemlje kasnije ove godine, predviđaju NASA-ini stručnjaci. Prema prognozama naučnika asteroid će u novembru proći između naše planete i Meseca, a biće vidljiv i uz pomoć malih teleskopa.

“Ovakva prilika da vidimo asteroid iz blizine je prava retkost”, kazao je Robin Skagel, potpedsednik britanskog društva za popularnu astronomiju, prenosi Dejli Telegraf. Ukoliko bi asteroid te veličine i težine pogodio Zemlju imao bi uticaj koliko i 65.000 atomskih bombi, a iza sebe bi ostavio krater širok deset kilometara i dubok preko 600 metara.

Asteroid nazvan YU55 proći će na pored Zemlje na udaljenosti 320.480 kilometara. Reč je o prvom većem objektu koji će proći tako blizu naše planete. NASA je službeno označila YU55 kao potencijalno opasni objekat, ali su naglasilli da, s obzirom na njegov trenutni smer kretanja, nema razloga za uzbunu. Asteroid YU55 kruži oko Sunca svakih 14 godina. Prethodni je prošao pored Zemlje u aprilu 2010. godina na udaljenosti od 1,5 miliona godina.

Izvor: Vesti Online

Leave a Reply