Astronomsko društvo “Bor”

U Srbiji je osnovano još jedno astronosmko društvo. Reč je o AD “Bor” u Boru koje je osnovano ovog meseca. Inače ono je posle amaterskog astronomskog društva “Vlasina” iz Vlasotinca najmlađe društvo u Srbiji. Nastalo je kao posledica višegodišnjeg bavljenja astronomijom njenih osnivača. Cilj ovog astronomskog društva je da omogući svim ljubiteljima astronomije koji žive u Boru i okolini da se bliže upoznaju sa amaterskom astronomijom. Poznato je da je astronomija nauka sa najvećim brojem amatera u svetu koji imaju veoma zapaženu ulogu u svetu astronomije.

U planu su predavanja na temu astronomije i srodnih prirodnih nauka, podizanje svesti kod dece i omladine o značaju prirodnih nauka , organizovanje čestih posmatranja u okolini Bora (Borsko jezero, Brestovačka banja i druga mesta udaljena od gradskog svetla), upoznavanja noćnog neba i mnoge druge aktivnosti.

Svako ko želi da postane član AD „Bor“ i pridruži se posmatranjima i druženju je dobrodošao. Takođe, svako ko želi da svojom idejom obogati rad društva vrata su mu širom otvorena.

Ovo astronomsko društvo organizovalo je i svoju prvu posmatračku akciju na Borskom jezeru 22. aprila. Posmatrani su Saturn, M65, M66, M51, M42, M13 i drugi objekti. U planu su i druge aktivnosti. Više o posmatranju i daljim aktivnostima društva možete pogledati na sajtu AD “Bor” www.adbor.org.

Leave a Reply