Global Star Party 2011

Kao što znate u toku je Global Astronomy Month. Realizuje se veliki broj aktivnosti, kako na terenu uz teleskope i dvoglede tako i preko interneta. Zahvaljujući razvoju interneta i koncepta “astronomija iz fotelje” danas ceo svet ima priliku da se okupi na jednom “virtuelnom” mestu i da zajednički se bave astronomijom.

Nakon uspešnog organizovanog “On-line Messier Marathon” i “Around the Ringed Planet”, organizuje se još jedan on-line astronomski događaj. Ovom prilikom reč je o događaju pod nazivom “Global Star Party” koji organizuje The Virtual Telescope Project Group. Reč je o aktivnosti u kojoj će učesnici imati prilike da “krstare” nebom i upoznaju se sa nebeskim objektima koje možemo da vidimo, da saznaju više o njima, njihovim karakteristikama, kako da se pronađu na noćnom nebu, ali i da se upoznaju sa samom grupom, kako je nastala, na koji način funkcioniše itd. Inače celokupan projekat “Global Astronomy Month” je produžetak projekta MGA 2009. i nastavak uspešne promocije i popularizacije astronomije među ljudima širom sveta. Aktivnost vodi astrofizičar iz Italije Gianluca Masi.

Na facebook-u je stavljena sledeća najava: “If you have been waiting for your turn to leave for an unforgettable cruise across space and time, Global Astronomy Month (GAM2011, April 2011) is bringing to you the right chance! fasten your seat belt and fly to the stars, just connecting with your computer to this web page! Meet other friends online and share your thoughts with them. The Universe will look as never seen before, are you ready?”

Ovaj događaj odigraće se danas, 9. aprila sa početkom u 20 časova po UT vremenu (po našem vremenu to će biti 22 časa) i trajaće nekih 2 sata. Sve što vam treba da bi ste učestvovali je da nađete malo vremena između 22 i 01 časova, da se kontektujete na interent i prepustite uživanju u lepotama noćnog neba.

Više o ovom događaju možete pogledati na sledećem linku http://virtualtelescope.be llatrixobservatory.org/gsp 2011.html, preko koga možete se i uključiti u večerašnji događaj.

Leave a Reply