Otkriven veliki asteroid koji prati Zemlju

Asteroid nazvan 2010 SO16, prati našu planetu u orbiti oko Sunca već nekih 250.000 godina, a očekuje se da bi mogla nastaviti još najmanje 120.000 ili možda milion godina. Prečnik ovog nebeskog objekta je oko 400 metara i najveće je svemirsko stenovito telo koje je ikada otkriveno blizu Zemlje. Prve fotografije asteroida zabeležila je WISE opservatorija. Naučnici David Asher i Apostolos Christou su otkrili da asteroidu treba čak 175 godina da pređe put od jednog do drugog kaja orbite pre nego li poče ponovo da se kreće ka Zemlji. Inače orbita ovog asteroida je neobična i izgleda u obliku potkovice ili slova C.

Trenutno objekat je na samom vrhu potkovice, blizu Zemlje, no naučnici nas uveravaju da se ne treba plašiti da će ovo telo udariti u našu planetu. Kako kažu ovo telo pati od “zemljofobije”. Uvek se drži podalje od nas. Verovatno se u ovoj orbiti kreće već ogroman broj godina. Prosečna udaljenost ovog tela od Zemlje je 384.000 kilometara.

Pošto je asteroid stigao iz udaljenog dela Sunčevog sistema, u početku se kretalo vrlo sporo oko sunca, sporije od Zemlje. U jednom trenutku naša planeta ga je privukla svojom gravitacijom i uhvatilo u svoju orbitu. 2010 SO16 obilazi oko naše matične zvezde na verlo neobičan način. Nikana ne napravi pun krug.

Više informacija i fotografiju ovog tela možete pogledati na sajtu tportal.hr.

Leave a Reply