Global Astronomy Month 2011

Međunarodna godina astronomije 2009. i projekat “100 sati astronomije” pokazali su šta može da uradi astronomska zajednica ako radi zajedno. Astronomi amateri, klubovi, naučni centri i druge ustanove odrganizovali su veliki broj događaja širom sveta, privlačeći ikada najveću publiku ikada na neki skup posvećen astronomiji. I svako je hteo više. Čak je i u Kruševcu organizovano i realizovano par aktivnosti posvećene MGA 2009. (Galilejeve noći, predavanja i posmatranja).

Globalni mesec astronomije zajedno sa “Astronomima bez granica”, donoseći nove ideje, su nastavljači ideje MGA 2009. i donose nove mogućnosti za bavljenje astronomijom spajajući entuzijaste širom sveta zajedno, pod jedno nebo.

Ove godine se planira veliki broj aktivnosti i više informacija o ovoj manifestaciji možete dobiti na sajtu Astronoma bez granica. Pored toga organizuje se veliki broj on-line posmatranja među kojima će biti jedno već sutra i to On-line Mesijeov maraton. To organizuju ljudi sa Belatrix opservatorije primenom robotizovanih teleskopa i pružaju vam mogućnost da budete deo jedne od najvećih događaja za astronome amatere širom sveta. Zato se pridružite ovom sutrašnjem događaju i vidite šta se sve to nalazi na našem noćnom nebu. Više informacija o ovom projektu možete pogledati na sajtu opservatorije.

Astronomsko udruženje “Eureka” takođe će se uključiti u ovaj međunarodni projekat i organizovati niz predavanja. Ove godine to će biti serija predavanja o značajnim astronomima posmatračima i onima koji su nam omogućili da spoznamo svemir i prodremo u njegove tajne. Među njima su: Galileo Galilej, Isak Njutn, Šral Mesije, Johan Kepler i Tiho Brahe. Predavanja će održati najmlaži članovi društva, učenici kruševačke gimnazije. Predavanja će se održati svakog petka počevši od 8. aprila. Takođe tokom meseca aprila biće organizovana i javna posmatranja.

Uskoro ćemo objaviti najave navedenih predavanja i posmatranja sa detaljnim informacijama o vremenu održavanja.

Leave a Reply