Dobićemo još jedno Sunce!?

Zemlja bi uskoro mogla da dobije još jedno Sunce, bar na nedelju ili dve. Jedna od najstarijih zvezda našeg neba postaće supernova, a eksplozija bi mogla da se dogodi već ove godine, piše “Dejli mejl”.

Astrofizičari kažu da crveni džin Betelgez u sazvežđu Orion, deveta najsjajnija zvezda na našem nebu, udaljena 640 svetlosnih godina, gubi masu, što je znak gravitacionog kolapsa, prenosi “Tajm”. Bred Krter, fizičar Univerziteta Južnog Kvinslenda, objasnio je da zvezda nužno troši gorivo svog jezgra. “Ovo gorivo čini Betelgez sjajnom i održava je. Kada ostane bez njega zvezda će se bukvalno urušiti i to će uraditi veoma brzo”, kaže Karter. Eksplozija koja će uslediti biće desetine miliona puta sjajnija od Sunca, što znači 24 časovnu svetlost na Zemlji.Tokom dve nedelje izgledaće kao da imamo dva Sunca.

“Beng, eksplodiraće, osvetliće sve”, objašnjava Karter. “Videćemo neverovatnu svetlost kraći period vremena, dve nedelje, a onda će tokom narednih meseci ta svetlost početi da bledi i, na kraju, biće veoma teško da se uopšte nešto vidi”.Eksplozija će se dogoditi, samo je pitanje kada. Ovo bi moglo da se desi pre kraja 2010. godine, ali u periodu od sledećih milion godina, navodi Krater. Internet trenutno vrvi od predviđanja propasti sveta, povezanih sa supernovom i majanskim proročanstvima. stručanjaci, međutim, tvrde da će se eksplozija zvezde dogoditi predaleko od Zemlje da bi nam naštetila.

“Kada eksplodira, prvo što ćemo videti je kiša sitnih čestica nazvanih nuetrinos”, objašnjava Karter. “One će pasti na Zemlju a, iako će supernova koju vidimo vizuelno osvetliti noćno nebo, 99 odsto energije eksplodirajuće zvezde će biti pušteno kroz ove čestice koje će ući u naša tela i na Zemlju, da istaknem, bez ikakvih štetnih posledica”.

Tekst je preuzet sa www.vesti-online.com

Reagovanja astronoma su razne. Svi su jedinstveni u stavu da je to nešto što ne možemo da predvidimo jer je zvezda ipak udaljena 640 svetlosnih godina od nas. Ona je možda već “umrla”, ali mi ćemo to videti tek mnogo kasnije, a kad tačno ne zna se. Ivan Gasparić iz AD “Koprivnica” iz Hrvatske je odmah po izlasku ovog članka rekao: ” Tu je važno napomenuti da nitko ne može pouzdano reći kad će Betelgeuse postati supernova – možda sutra, a možda za nekoliko stotina tisuča godina …”.

Milan Milošević, vlasnik i urednik najboljeg sajta za popularizaciju nauke u Srbiji, www.svetnauke.org, napisao je članak koji će najbolje objasniti o čemu je reč, ali i navesti vas da potražite više detalja o zvezdi Betelgez, šta su to super nove i o samoj evoluciji zvezda. Članku možete pristupiti preko sledećeg linka.

Leave a Reply