“Astronomija iz fotelje” gostuje na Journal Clab AOB

Na poziv organizatora Journal Club-a astronomsko udruženje “Eureka” iz Kruševca kao organizator postavke “Astronomija iz fotelje” koja je učestvovala na 4. fesitavlu nauke u Beogradu gostovaće 14. januara u 13 časpva, na opservatoriji u Beogradu. Zajedno sa Zoranom Tomićem, autorom postavke, gostovaće i Dragan Radmilović predsednik SAAS-a i Rade Marjanović iz ADNOS-a, koji su predstavili ideju astronomije iz fotelje na festivalu nauke u Beogradu.

Našu postavku su na festivalu nauke u Beogradu obišli članovi AOB i bili su zadovoljni sa idejom i pozvali nas da održimo predavanje kod njih. Najviše im se ideja dopala zato što će nov teleskop “Milanković” koji će se postaviti na Vidojevici biti potpuno robotizovan i sa njime će se upravljati putem interneta. Slično kao što i ljudi iz MyTelescope.com nude svojim korisnicima. Ovo će biti prvi put da su astronomi amateri pozvani na jedan ovakav skup. Nadam se da će ovo biti početak uspešne saradnje sa AOB.

Više o održanom predavanju moćićete da pročitate i pogledate fotografije, pored sajta AU “Eureka”, i na sajtu SAAS-a. Na sajtu SAAS-a i Eureke možete pročitati članke koji su vezani za festival nauke i “Astronomiju iz fotelje”.

O projektu vezanom za opservatoriju na Vidojevici pogledajte na sajtu projekta. Fotografije sa ovog događaja pogledajte u albumu.

Leave a Reply