Stigao nam “Zlaja”

Astronomsko udruženje je od skora bogatije za još jedan instrument. Radi se zapravo o Newton 150/750 teleskopu (poznat kao Zlaja), koji je u vlasništvu Zorana Tomića. Teleskop je naručen iz Teleskop Centra, predstavništvo u Beogradu. Teleskop je na EQ3 montaži. Pored teleskopa i montaže dobijena su i dva okulara, jedan od 25mm i drugi od 10mm, i barlovo sočivo koje daje uvećanje 2 puta. Pored teleskopa naručen je i adapter za digitalne fotoaparate, tako da će moći i fotografije jednostavnije da se prave.

Prvi test obavljen je iz sela Lukavca gde je 14. septembra izvršeno prvo posmatranje. Nažalost, iako su vremenski uslovi obećavali, oblaci su se brzo sakupili tako da je uspešno obavljeno samo kraće posmatranje Meseca i Jupitera. Uspešno su napravljene i dve fotografije ovih objekata.

Javnost će ovaj teleskop moći da vidi u upotrebi već 18. septembra za vreme međunarodnog projekta “Međunarodna noć posmatranja Meseca”.

Za budući period planira se dogradnja motora na montažu teleskopa i nabavka dodatnog seta okulara za bolja posmatranja, naravno kada finansijski uslovi to dozvole.

Leave a Reply