Popularizacija astronomije po školama kruševačkog kraja

Astronomija je najstarija nauka koja postoji. Od momenta kada je čovek postao svesno biće on je pogledao u nebo i svoj život je počeo da organizuje po njemu. Istraživanje svemira i prostora oko nas je ljudima donelo puno koristi i olakšalo im život. U budućnosti se očekuje da će čovek početi da živi van Zemlje, tako što će kolonizovati planete u našem Sunčevom sistemu, pa i u drugim sistemima sličnim našem. Sve to će nam nauka obezbediti.

Dok taj trenutak ne dođe potrebno je ljudima pokazati i dokazati da je nauka korisna za čovekov život. Članovi AU „Eureka“ su prihvatili zadatak popularizacije nauke i krenuli u akciju.

U periodu od 6. do 10. septembra posećene su škole u Kruševcu i okolini i to:

  1. 06.09. – Zalogovac, Donji Krčin i Varvarin
  2. 08.09. – Jasika
  3. 09.09. – Donji Ribnik i Stopanja
  4. 10.09. – V. Šiljegovac, Parunovac, „Dositej Obradović“ i „Nada Popović“ iz Kruševca

Učenici iz ovih škola imali su prilike da se upoznaju sa radom AU, ostvarenim rezultatima i budućim aktivnostima koje su planirane da se rade (festival nauke, astronomska nedelja…) ali pre svega sa mešunarodnim projektom koji je planiran za 18. septembar. Reč je o „Međunarodna noć posmatranja Meseca“.

Potpredsednik udruženja je u svim školama održao kratko i zanimljivo predavanje o Plutonu, pod nazivom „Jadni mali Pluton“. Učenici su mogli da se informišu o tome kako je Pluton otkriven, kako astronomi uopšte oktirvaju nova nebeska tela, njegovom životu kao planete i sadašnjem statusu patuljaste planete.

Na kraju publika je mogla da postavi pitanja predavaču i članovima. Najčešće postavljena pitanja su: Da li će 2010. biti smak sveta?, Kada će biti smak sveta?, Da li postoje vanzemaljci?.

Ovde se ne završava akcija članova AU „Eureka“. U narednom periodu se planirju nove posete školama, ali i drugim školama koje se nisu do sad javile kao i druge akcije. Fotografije sa događaja možete videti u galeriji.

Leave a Reply