Eureka InOMN 2010 – Izveštaj

18.09.2010. godine realizovan je međunarodni projekat „Međunarodna noć posmatranja Meseca“. Projekat je realizovan širom sveta i širom Srbije. U Srbiji relizovan je u Bačkoj Palanci, Novom Sadu, Zrenjaninu, Nišu, Beogradu i Kruševcu.

Astronomsko udruženje „Eureka“ je za kruševljane pripremilo predavanja i posmatranje.

Predavanja su počela u 11 časova u prostorijama gimnazije (kabinet fizike) i to:

  1. „Uopšteno o Mesecu“Saša Đorđević
  2. „Istraživanje Meseca“ – David Todorov
  3. „Mitovi i legende o Mesecu“ – Hristina Gvozdenović
  4. „Zanimljivosti o našem najbližem svemirskom komšiji“ – Zoran Tomić

Predavanjima je prisustvovalo oko 30-ak učenika, uglavnom šestaka. Svi su dobili materijal gde mogu da se uopšteno informišu o Mesecu i svim temama o kojima je bilo reči na predavanjima.

Radionica koja je planirana za kasnije je odložena, zbog nemogućnosti velikog broja đaka da dođu, ali i njihove velike zainteresovanosti. Radionica će se realizovati u narednom periodu, tako što će se za zainteresovane učenike organizovati u njihom školama realizacija te vežbe, ali i predavanja na razne zanimljive teme iz sveta astronomije.

Uveče u 20 časova organizovano je posmatranje Meseca na trgu Kosturnica. Posetioci su radili na dva teleskopa, na Newton 150/750 i refraktor 60/700. Posmatrani su Mesec i Jupiter, a posetioci sa fotoaparatima i mobilnim telefonima su pokušali da fotografišu Mesec. Bio je veliki broj lepih fotografija Meseca, ali i zanimljivih umetničkih fotografija. Posetioci su dobili takođe materijal koji je pripremljen za predavanja, koja su bila u 11 časova pre podne tog dana.Teleskopi su mogli da se koriste do 22 časa kada je i manifestacija završena.

Ukupno je ovu manifestaciju posetilo preko 150 kruševljana, od kojih je osnovaca bilo najviše. Projekat je uspešno realizovan i ovo je lepa najava za buduće događaje i naredni projekat “Svetska nedelja astronomije” koja će se realizovati od 4. do 10. oktobra. Veliki broj posetilaca se zanimao za teleskope i kako se njima rukuje. Očekujemo i veliku posetu na festivalu nauke “Dani Eureke”, gde će moći da polažu test iz osnova astronomije.

Na međunarodnom nivou je organizovano i foto takmičenje. Takmičari su podeljeni u tri kategorije i to u zavisnosti da li se radi o:

  1. Fotografiji pejzaža i Meseca
  2. Širokougaonoj fotografiji Mesec
  3. Fotografiji dela Meseca

Pored toga, biće dodatna podela na još dve podkategorije, u zavisnosti da li se radi o profesionalnoj fotografiji ili o amaterskoj. Više informacije možete videti na sajtu InOMN, a vaše fotografije možete prijaviti na sajt Lunr Flickr. Rok za slanje fotografija je 23. septembar. Zato sva lica koja su uspešno fotografisala Mesec pozivamo da pošalju svoje fotografije na ovaj međunarodni konkurs.

Fotografije sa ovog događaja možete videti u galeriji.

Leave a Reply