Besplatan on-line kurs iz astronomije

Da li ste se ikada zapitali šta se nalazi van granica naše planete, kako je nastao svemir, kako se formirao Sunčev sistem ili šta će biti sa nama? Sve to možete saznati ako izdvojite malo vremena i prođete kroz kratak kurs iz osnova astronomije.

Ovaj kurs je osmišljen od strane About.com tima, pre svega od strane Nick Green. Naprvljen je 2005. godine. Cilj je ne samo da se popularizuje astronomija, već i da se ljudi međusobno druže i diskutuju preko foruma koji je jedan od zadataka ovog kratkog kursa.

Kurs se sastoji iz 10 lekcija u kojima ćete proći kroz kratku istoriju razvoja astronomije kao nauke, nastanka svemira, zvezda i Sunčevog sistema, Predviđeno je da kurs traje 10 nedelja, jedna lekcija po nedelji, ali brzinu kojom ćete savladati kurs zavisi od vas samih.

Nakon iščitanih 10 lekcija polažete test od 20 pitanja on-line po principu zaokruživanja. Ako uspešno položite test dobićete automatski i sertifikat kao dokaz o položenom kursu.

Jedina mana ovog kursa jeste baš što je pravljen 2005. godine. Tako da ćete u krusu učiti kako je Pluton deveta planeta, ali s obzirom kad je pravljen vi lako možete ovu informaciju zanemariti, zato što znate da je Pluton izgubio status planete nakon izglasavanja nove definicije planete od strane MAU. Sad je Pluton jedna od patuljastih planeta u našem sistemu.

Ovakvi kursevi i primena savremene informacione tehnologije pomoći će da se astronomija još više popularizuje i da se dobije što veći broj astronoma amatera, za koje znamo da daju najveći doprinos u posmatranju malih objekata Sunčevog sistema i planeta.

AU “Eureka” u saradnji sa SAAS napraviće svoje besplatne on-line kurseve koje ćete moći da polažete i naravno nakon položenog kursa dobićete sertifikate kao dokaze o položenim kursevima. Dok se to ne napravi, preporučujemo da se okušate u ovom interesantnom kursu i pokažete svoje trenutno znanje, ali i steknete nova znanja o najstarijoj nauci na svetu, astronomiji.

Kurs možete pogledati preko sledećeg linka.

Leave a Reply