Pronađen asteroid u “mrtvoj” gravitacionoj zoni

Postoje mesta u svemiru gde gravitaciona sila između planete i Sunca je balansirana, time dozvoljavajući manjim telima da ostanu u stabilnom stanju. Ova mesta se zovu Lagranžove tačke. Takozvani asteroidi Trojanci otkriveni su na nekim stabilnim mestima oko Jupitera i Neptuna. Trojanci dele orbitu planete i pomažu astronomima da razumeju kako su planete formirane i kako je Sunčev sistem evoluirao. Scott Sheppard iz Carnegie Institution’s Department of Terrestrial Magnetism and Chad Trujillo otkrio je prvi Trojanski asteroid, 2008LC18, na orbiti Neptuna koje je teško za posmatranje, zvano Lagranžova L5 tačka.

Pokušali su da utvrde broj asteroida koji se nalazi u toj poziciji, kao i da li je taj broj sličan broju asteroida koji se nalazi u L4 tački. Rad je publikovan 12. avgusta ove godine. “L4 i L5 tačke pored Neptuna su stabilni regioni koji se nalaze na 60 stepeni ispred i iza planete. Za razliku od prethodne tri Lagranžove tačke, ove dve su naročito stabilni, tako da prašina i drugi objekti teže da se sakupe tu. Pronašli smo 3 od 6 poznatih Meptunovih Trojanaca u L4 regionu za proteklih nekoliko godina, ali L5 je veoma teška za posmatranje jer vidljivi deo regiona se nalazi u blizini svetlog centra galaksije.” – izjavio je Scott Sheppard.

Naučnici su razvili specifičnu strategiju posmatranja uz pomoću koje mogu da identifikuju stabilne regione gde oblaci prašine blokiraju pozadinsko svetlo koje dolazi iz centra naše galaksije i na taj način daje prozor za posmatranje asteroida. Asteroidi u L5 regionu su otkriveni pomoću 8,2 metarskom Japanskom Subaru teleskopa na Havajima i njihove orbite su utvrđene pomoću Carnegie’s 6,5 metarskog Magelan teleskopa na Las Campanas, Čile.

Proučavanje ovog regiona svemira biće obavljeno i pomoću svemirske letelice New Horizon koje će tuda proći pri susretu sa Plutonom 2015. godine

Leave a Reply