Izložba astrofotografija u ZOO vrtu na Paliću

Dana 20. avgusta ove godine povodom 60. godina zooloskog vrta na Palicu priredjena je izlozba astrofotografija. Izlozbu su organizovali clanovi Saveza astronoma amatera Srbije. Izlozba je otvorena u 21 cas i posetioci su imali prilike da vide predivne astrofotografije koje su astronomi amateri iz Srbije, a i sire nacinili u prethodnom periodu. Na fotografijama se mogu videti Mesec, Sunce, pomracenje Sunca, Jupiter, Saturn, Mars, galaksije, magline itd. Ovu izlozbu otvorio je gradonacelnik Sasa Vucinic zajedno sa direktorom zooloskog vrta. Medju gostima bili su i predsednik skupstine grada Subotice, direktor ZOO vrta u Jagodini, konzuli Hrvatske i Madjarske, kao i clanovi Saveza astronoma amatera Mađarske.

Nakon izlozbe posetioci su imali prilike prvi put za 60 godina postojanja zooloskog vrta da obidju i vide zivotinje tokom noci, a na dve lokacije u vrtu su postavljena dva teleskopa. Njutn 200/1000 na EQ6 montazi, u vlasnistvu Dragana Radmilovica, na kome su Dragan i Zoran zajedno radili i pomagali posetiocima, postavljen je na zgradi gde se nalaze zirafe, tako da su pored posmatranja nebeskih tela posetioci mogli da vide i zirafe dok su se setale po svom “dvoristu”. Drugi teleskop Njutn 150/750 na EQ5 montazi, u vlasnistvu Jaroslava Grnje koji je jedan od autora astrofotografija sa izlozbe, bio je pored fontane gde je postavljen i svedski sto za posetioce.

Sa teleskopima posmatrani su te veceri Mesec, Jupiter sa galilejevim satelitima (Io, Evropa, Ganimed i Kalisto), Andromedina galaksija (M31) i Uran. Posetioci su imali mogucnost i sami da upravljaju teleskopom. Pomocu laserskog pokazivaca Dragan i Zoran su posetiocima objasnjavali karakteristicna sazvezdja na nebu i kako najlakse da se orijentisu na nocnom nebu. Takodje su davali i odgovore na interesantna pitanja posetilaca.

Realizaciju ove izlozbe su pomogli clanovi Saveza i to:

  1. Dragan Radmilovic – predsednik Saveza astronoma amatera Srbije
  2. Jaroslav Grnja – jedan od autora fotografija iz postavke
  3. Srdjan Penjivrag – AD “Milutin Milankovic” Zrenjanin
  4. Zoran Tomic – AU “Eureka” Krusevac

Deo fotografija sa izlozbe mozete pogledati na sajtu subotica.info. Album sa fotografijama pogledajte na sajtu SAAS.

Leave a Reply