Izveštaj sa Perseida 2010 – Kruševac

U Kruševcu je 11. avgusta organizovano posmatranje Perseida od strane AU „Eureka“. Ovom događaju prisustvovalo je oko 50-ak ljudi. Posebno je interesnanto to što je veliki broj dece svih uzrasta bio i među njima je vladalo veliko interesovanje, posebno za teleskopom. Članovi „Eureke“ su na posmatranje doneli teleskop refraktor 60/700 i dok se čekalo da padne mrak prisutni su imali prilike da posmatraju Veneru.  Pored ovog teleskopa posetioci su posmatrali i preko dvogleda (20×50) koji daje uvećanje 20 puta. Posetioci su dobili flajere koji sadrže informacije o Perseidima sa jedne strane, a sa druge je ukratko predstavljeno udruženje i naredna akcija koja je planirana za septembar mesec.

Posmatranje je počelo od 20 časova, i kao što je navedeno prvi objekat koji je posmatran bila je Venera. Pored Venere na toj strani neba nalazili su se i Saturn i Mars koji su zalazili, ali nisu mogli da se posmatraju.

Kada je Sunce zašlo i prve zvezde se pojavile počelo je posmatranje meteora. Nažalost ni sa vidikovca (najviše tačke na Bagdali) meteori se nisu baš najbolje videli, jer je suviše veliko svetlosno zagađenje. Ovo je još jedan u nizu dokaza da je potrebno u urbanim mestima izvršiti promenu svetala kako bi smo uspeli da sačuvamo lepote tamnog noćnog neba, ne samo za astronome, već i zbog šire populacije. Ali i pored svih tih problema posmatrači su uspeli da zapaze tri meteora, od kojih je jedan bio sporadični bolid. Dok se čekalo na meteore članovi udruženja su posetiocima ukratko objasnili šta su to Perseidi, zatim je bilo priče o astrognoziji i pomoću lasera posetioci su se upoznali sa osnovnim sazveđžima na nebu, ali i karakterističnim sazvežđima za letnji period koji je na izmaku. Bilo je reči pre svega o Velikom i Malom Medvedu i kako da se najlakše pronađe severnjača, zatim je bilo reči o sazvežđu Labuda, Lire i Orla, zajedno sa tri njihove najsjajnije zvezde (Deneb, Vega i Altair) koje formiraju letnji trougao. Bilo je reči i o Kasiopeji, Pegazu, Andromedi, Andromedinoj galaksiji i naravno Perseju (jer se radijant meteora nalazi u tom sazvežđu, zbog čega je ova kiša meteora i dobila naziv). Iako su uslovi za posmatranje bili poprilično loši na tom delu neba, posetioci su sa pažnjom slušali predavače i kasnije i sami pokušali da se orijentišu na nebu.

Oko 22 sata (tačnije u 21 ih i 50 min) na istoku se pojavio i Jupiter, tako da su pored Venere posetioci koristili teleskop i za posmatranje Jupitera, koji je uvek drag obejkat za posmatranje, posebno u urbanim sredinama. Izvršeno je i posmatranje Urana i uspešno smo ga vizuelno identifikovali. On se nalazio koji lučni stepen iznad Jupitera i pre njega se pojavio na nebu, nedge oko 21 čas i 20 minuta.

Pored ovih redovnih aktivnosti za vreme posmatranja posetioci su se raspitivali o astronomskim instrumentima, gde mogu da se nabave, neki od posetilaca su se učlanili u udruženje, tako da je sad udruženje jače za 9 članova. Pored toga posetioci su upoznati sa radom udruženja, projektom „Međunarodna noć posmatranja Meseca“ koja je planirana za 18. septembar, kao i sa mogućnošću da se polaže za sertifikat iz osnova astronomije.

Za mesec oktobar Savez Astronoma Amatera Srbije i Eureka će organizovati polaganje iz astronomije. Test će se sastojati najviše od 40 pitanja koja će se rešavati po sistemu zaokruživanja i dopisivanja. Materijal je u pripremi i zainteresovanim licima biće dostupan za skidanje sa sajta Eureke. Sva zainteresovana lica se mogu prijaviti preko našeg sajta, u kategoriji kontakt, gde treba napisati ime i prezime osobe koja želi da polaže i poslati sa naslovom „Test“.

Na kraju može se zaključiti da je ovo četvrto po redu okupljanje astronoma iz Kruševca bilo uspešno u pojedinim segmentima. Nažalost glavni razlog zbog koga je organizovano okupljanje nije ispunjen u potpunosti, jer je svetlosno zagađenje i suviše veliko iz grada, ali za naredni put pronaćiće se bolja lokacija.

Leave a Reply