Početak projekta “Onlajn zanimljiva astronomija – nastavak”

Večeras krećemo sa novim projektom “Onlan zanimljiva astronomija – nastavak”. U narednih godinu dana više ćemo se baviti astrofotografijom, pa zbog toga ćete večeras zajedno sa autorom YouTube kanala Gravitacioni manevar da se bavimo snimanjem Jupiterove rotacije. Vidimo se na našem YouTube kanalu Eureka kutak u 20 časova.

Projekat Onlajn zanimljiva astronomija – nastavak realizuje astronomsko udruženje “Eureka” Kruševac uz finansijsku podršku Centar za promociju nauke.

Posmatranje Supermeseca – najava

Večeras od 22h na youtube kanalu Eureka kutak posmatramo Supermesec i planete. Učesnici večeras pored samog posmatranja imaće prilike da od Miloša Stankovića čuju zanimljive informacije o našem prirodnom satelitu, ali i da u četu postavljaju pitanja.

Ova aktivnost se realizuje u okviru projekta Onlajn zanimljiva astronomija koji se realizuje uz podršku Centar za promociju nauke.

Eureka na festivalu balona

Zahvaljujemo se Turističkoj organizaciji grada Kruševca na pozivu da učestvujemo na jubilarnom 5. Međunarodnom festivalu balona u Kruševcu. Nekoliko stotina mališana je imalo priliku da posmatra sa nama Sunce, a dok se mrak spuštao da vide planinu Jastrebac kroz teleskop. Pre nego smo prešli na Jupiter i Saturn posmatrali smo malo i Veneru koju možemo videti na zapadnom delu neba nakon zalaska Sunca. Bilo je ovo fantastično iskustvo za nas i radujemo se daljoj saradnji. Fotografije sa jučerašnjeg događaja možete videti u albumu.

Druženje nastavljamo na Bagdali od 11. do 13. avgusta dok traje naš virtuelni kamp Jastrebac 2021. Pored planeta pratićemo i meteore pošto će tad biti aktuelna kiša meteora Perseidi. Možete nas naći na Bagdali od 21h svako veče u navedenom terminu.

Projekat astronomski kamp Jastrebac 2021 realizuje se u okviru LAP za mlade grada Kruševca, uz podršku Kancelarije za mlade grada Kruševca i finansijsku podršku grada Kruševca.

Program astronomskog kampa “Jastrebac 2021”

U utorak 10. avgusta počinje peti po redu astronomski kamp “Jastrebac 2021”. Ove godine imamo 91 učesnika, a zbog situacije sa koronom održaće se onlajn aktivnosti. Sama predavanja održaće se preko platforme google meet platforme, dok će javna posmatranja biti realizovana preko YouTube kanala Eureka kutak, a za prisutne u Kruševcu i na samoj Bagdali već od 21 sat. Snimci predavanja biće objavljeni na našem YouTube kanalu, a da bi učesnici dobili sertifikat i knjigu potrebno je da budu na barem 60% predavanja prisutni. Aktivnosti su prilagođene tako da predavanja se održavaju u terminima od 18 do 21 sat, a posmatranja se realizuju nakon 22 časova.

Agenda kampa je:

10. avgust

18h – Svečano otvaranje kampa: Miloš Stanković, predsednik AU „Eureka“, Zoran Tomić, osnivač AU „Eureka“ i predstavnik grada Kruševca

19h – Predavanje: „Astronomski fenomeni iz naše svakodnevice“ – Monika Jurković, predsednik Društva astronoma Srbije

20h – Predavanje: „Potraga za asteroidima“ – Zoran Tomić, osnivač AU „Eureka“

22h – Posmatranje preko YouTube kanala Eureka kutak

11. avgust

18h – Predavanje: „Čime se astronomija bavi?“ – Monika Jurković, predsednik Društva astronoma Srbije

19h – Predavanje: „Space X“ – Veljko Đerić, AU „Eureka“

20h – Predavanje: „Život i smrt zvezda“ – Stefan Anđelković, AU „Eureka“

22h – Javno posmatranje preko YouTube kanala Eureka kutak, za prisutne u Kruševcu sa Bagdale

12. avgust

18h – Predavanje: „Svi mi smo napravljeni od svemirske praviše“ – Monika Jurković, predsednik Društva astronoma Srbije

19h – Predavanje: „Astrohemija i dve velike tenzije Univerzuma“ – Jovan Marković, AU „Eureka“ i član astronomskog olimpijskog tima Srbije

20h – Predavanje: „Veštački sateliti“ – Veljko Đerić, AU „Eureka“

22h – Javno posmatranje preko YouTube kanala Eureka kutak, za prisutne u Kruševcu sa Bagdale

13. avgust

18h – Predavanje: „Pulsirajuće zvezde i zašto su nam korisne“, Monika Jurković, predsednik Društva astronoma Srbije

19h – Predavanje: „Svetlosno zagađenje“ – Carpe Noctrem udruženje iz Novog Sada

20h – Predavanje: „Potraga za mikrometeoritima“ – Miloš Stanković, predsednik AU „Eureka“

22h – Javno posmatranje preko YouTube kanala Eureka kutak, za prisutne u Kruševcu sa Bagdale i svečano zatvaranje kampa

Projekat astronomski kamp “Jastrebac 2021” realizuje astronomsko udruženje “Eureka” iz Kruševca u saradnji sa Kancelarijom za mlade grada Kruševca. Projekat se realizuje u okviru LAP za mlade, a uz finansijsku podršku grada Kruševca.

AU “Eureka” na festivalu balona

U okviru 5. Međunarodnog festivala balona – Kruševac među oblacima, večeras od 18 do 22 sata organizuje se i astronomsko veče. Prvo ćemo posmatrati Sunce, našu matičnu zvezdu, a već nešto posle 20h prelazimo na dva gasna džina – Jupiter i Saturn koji dominiraju noćnim nebom.

Vidimo se večeras u parku Šarengrad od 18 časova.

Zatvorene prijave za učesnike astronomsko kampa Jastrebac 2021

Prijave za učesnike 5. astronomskog kampa “Jastrebac 2021” su zatvorene. Ukupno je pristiglo 90 prijava, što je do sad rekordan broj zainteresovanih učesnika. Među prijavljenima imamo učesnike i iz ostatka Srbije, ali i Severne Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske, BiH i jednog iz Nemačke. Ove godine se kamp realizuje onlajn tako da svi prijavljeni učesnici u periodu od 10. do 13. avgusta imaće prilike da saznaju puno zanimljivosti iz sveta astronomije, o kojima su nam i pisali.

U toku ove nedelje biće objavljen detaljan program, učesnici će dobiti instrukcije oko pristupanja platformi za predavanja i posmatranja, a na kraju kampa svi dobijaju sertifikat o učešću i knjigu “Mali vodič za buduće astronome amatere” pripremljen od strane Predraga Agatonovića i Zorana Tomića. Projekat astronomski kamp “Jastrebac 2021” sprovodi se u okviru LAP za mlade grada Kruševca, uz pomoć Kancelarije za mlade grada Kruševca i finansijsku podršku grada Kruševca.

Javno posmatranje Jupitera i Saturna

U okviru realizacije projekta “Astronomski kamp Jastrebac 2021. godine” astronomsko udruženje “Eureka” organizuje drugo javno posmatranje sa Bagdale. Ovog puta na meti posmatrača biće planete Jupiter i Saturn koje su najveće planete u našem Sunčevom sistemu. Posmatranje realizovaće se sa Bagdale (kod crkvice) u nedelju 1. avgusta od 21.30 časova. Upravo u ovom periodu Saturn će biti u opoziciji i najbolje vidljiv u ovoj godini, zbog čega i pozivamo sve zaljubljenike astronomije da nam se pridruže i uz poštovanje epidemioloških mera posmatramo planete.

Takođe u nedelju 1. avgusta zatvaramo prijave za ovogodišnji astronomski kamp koji će se kao prethodne godine zbog korone održati u onlajn formatu, prijavilo do sad preko 80 učesnika ne samo iz Kruševca, već i iz Srbije, ali i regiona.
Projekat “Astronomski kamp Jastrebac 2021.” realizuje se u okviru Lokalnog akcionog plana za mlade, koji je finansijski podržan od strane grada Kruševca, a realizuje se uz pomoć Kancelarije za mlade grada Kruševca.

Gostovanje predsednika udruženja na TV Vesti

Danas u 17 časova na TV Vesti gostovao je predsednik AU “Eureka” Miloš Stanković. Govorio je o aktuelnim dešavanjima u istraživanju Svemira, ali i aktivnostima našeg udruženja, kao i predstojećem kampu Jastrebac 2021 koji organizujemo od 10. do 13. avgusta. Podsetićemo da su prijave za učesnike otvorene do kraja jula, a mesta je ostalo još malo.

Prijava za astronomski kamp “Jastrebac 2021”

Ove godine organizuje se 5. po redu astronomski kamp “Jastrebac 2021.”. Zbog problema sa korona virusom i ove godine biće realizovana onlajn varijanta. Od 10. do 13. avgusta učesnici imaće prilike da čuju nešto više o crnim rupama, promenljivim zvezdama, potragama za asteroide, astrofotografiji i drugim zanimljivim temama iz astronomije. Detaljan program sa predavačima biće objavljen kroz par dana. Sama predavanja realizovaće se onlajn u popodnevnim satima tako da će svi zainteresovani učesnici moći da ih isprate.


Posmatranja biće organizovana u onlajn i uživo varijanti sa Bagdale, dok će svako od prijavljenih učesnika poret zahvalnice za učešće dobiti i knjigu “Kratki vodič za buduće astronome amatere” koji ćemo poslati poštom. Pravo učešća imaju svi zainteresovani ljubitelji astronomije, sa prioritetom uzrasta od 15 do 35 godina za koje je program primarno namenjen.


Svi zainteresovani učesnici iz Kruševca, ali i šire mogu se prijaviti putem e-mail: eurekakutak2@gmail.com. Potrebno je poslati: ime i prezime, adresu stanovanja, kontakt telefon i šta očekujete od učešća na kampu. Prijave možete slati do kraja jula meseca 2021. godine.


Projekat astronomski kamp “Jastrebac 2021.” realizuje se uz finansijsku podršku grada Kruševca u okviru LAP za decu i uz pomoć Kancelarija Za Mlade Kruševac.

Obeležen nacionalni dan nauke 2021

Juče je u Srbiji obeležen Nacionalni dan nauke, koji se svake godine obeležava na dan rođenja našeg najvećeg naučnika Nikole Tesle. Tog dana Centar za promociju nauke tradicionalno organizuje svečanost povodom uručenja priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama koje su dale doprinos u promociji nauke u Srbiji. Ove godine AU “Eureka” je jedan od dobitnika priznanja i finansijske podrške za projekat “Onlajn zanimljiva astronomija – nastavak” koji će se realizovati od septembra 2021. godine. Projektom ćemo nastaviti promociju astronomije kroz predavanja, posmatranja putem našeg youtube kanala, ali i organizovati kraći kurs astrofotografije. Svakako u narednom periodu očekuje nas više informacija o projektu.

Juče smo takše posle dužeg vremena organizovali prvo javno posmatranje sa Bagdale. Vremenski uslovi nisu bili idealni, ali prisutnih 30 posmatrača uspelo je da vidi sazvežđe Škorpije, kako izgledaju zvezde i na kraju Jupiter i Saturn. Ovim posmatranjem smo skromno obeležili Nacionalni dan nauke, koji se obeležava na dan kad je rođen naš najveći naučnik Nikola Tesla. Takođe bila je i prilika da najavimo početak prijave za učesnike 5. po redu astronomskog kampa “Jastrebac 2021” koji će se i ove godine realizovati onlajn.

Kamp se realizuje uz finansijsku podršku grada Kruševca, u okviru Lokalnog akcijskog plana za decu i podršku Kancelarija Za Mlade Kruševac. O načinu prijave za učesnike kampa više u narednoj objavi.