Posmatranje tranzita Merkura

Članovi AU “Eureka” danas su uspešno propratili tranzit Merkura. Za ovu priliku korišćena su dva teleskopa i to Sky Watcher 90/900 na kome je putem metode projekcije posmatran tranzit i Sky Watcher 150/750 na koji je postavljen Nikon D3100 fotoaparat i pravljene su fotografije od 13:30. samog početka tranzita, pa do negde 16 časova kada je Sunce zašlo iza oblaka nisko na horizontu i više nije bilo vidljivo. Napravljeno je preko 800 fotografija koje će u narednim danima biti obrađene od njih napravljeni kraći filmovi kojima se pokazuje tok tranzita. Nažalost, praćenje na teleskopu nije radilo pa smo teleskop morali ručnim putem da pomeramo i pratimo kako bi uspešno napravili fotografije.

Oko 60ak prolaznika koji su danas bili u parku Bagdala su sa nama posmatrali ovaj fenomen na drugom teleskopu. Mogli su i da fotografišu sam fenomen i zahvaljujemo se što nas podržavaju u akcijama koje organizujemo. Naravno najzanimljivija pitanja smo dobijali od najmlađih kako vezana za tranzit Merkura, tako i za druge pojave u astronomiji.

Ekipe RTK, TV Plus i RTS su danas bile sa nama i zahvaljujemo im se što nas medijski podržavaju. Danas je bio zaista fantastičan dan za bavljenje astronomijom i nadamo se da ćemo još dugo imato ovako uspešne akcije, a posebno kada udruženje dobije astronomsku opservatoriju, čime bi Kruševac postao peti grad u Srbiji sa javnom opservatorijom.


Fotografije sa današnje aktivnosti možete videti u albumu, dok u drugom albumu možete videti izabrane fotografije koje najbolje opisuju tok tranzita.