Tranzit Merkura 2019. – najava

U ponedeljak 11.11.2019. nas očekuje zanimljiv astronomski događaj, tranzit Merkura preko Sunca. Sam tranzit moćiće da se prati sa našeg područja i trajaće od 13:35 pa sve do zalaska Sunca. Nažalost nećemo moći da ispratimo ceo tranzit, jer će Sunce zaći.

Ovim povodom AU “Eureka” organizovaće javno posmatranje ovog fenomena sa Bagdale kod crkve, odakle će svojim teleskopima posmatrati i snimiti ovaj fenomen. Pozivamo sve sugrađane da nam se pridruže i sa nama proprate ovaj fenomen, jer nareni tranzi Merkura biće vidljiv 2032. godine.

Članovi Eureke biće na Bagdali od 13 časova sa svojim teleskopima, a nakon zalaska Sunca posmatraće se i Venera, Jupiter i Saturn koji će u tom terminu biti vidljivi.

Napominjemo da ovaj fenomen ne može da se posmatra golim okom, zbog čega je potrebno koristiti posebne filtere koji će redukovati intenzitet zračenja Sunca, što teleksopi udruženja imaju, ili putem indirektne metode.

Više o ovom fenomenu možete pročitati na sajtu Svemir. https://svemir.blog/2019/05/18/tranzit-merkura-2019-astro-dogadaj-godine/