Izložba “Iznad nas i još dalje” na festivalu “Sa naukom na ti”

Nauka fascinira decu, čak i ako su sasvim jednostavni ogledi, eksperimenti, demonstarcije. Iako ponekad neće znati da u potpunosti objasne šta se u eksperimentu dešava, efekat ostaje u njima kao jak doživljaj. Nauka je svuda oko nas. Ona je fascinantna, uzbudljiva, brzo se razvija, ima prosvetiteljsku ulogu i uticaj na sve segmente naših života.

Projekat Dečiji naučni festival “Sa naukom na ti“ ima za zadatak popularizaciju nauke kod dece uzrasta predškolskog i osnovnoškolskog i da se deca na zanimljiv i interaktivan način upoznaju sa svetom nauke kroz igru, interaktivne radionice, predavanja i demonstracije. Nosilac aktivnosti projekta je Udruženje biologa Kruševac a pokrovitelj budžetski fond Grada Kruševca kroz Lokalni akcioni plan za decu „Kruševac po meri dece“. Partneri na projektu su Centar za strucno usavršavanje – Naučni klub Kruševac, OŠ „Jovan Popović“, OŠ „Strahinja Popović“ i PU „Nata Veljković“. Aktivnosti projekta su predviđene u periodu 25.11-30.11.2019.godine i to na više lokacija: Naučni klub Kruševac 25.11-29.11.2019, OŠ „Strahinja Popović“-26.11.2019, OŠ „Jovan Popović“-29.11. i Jastrebac „Sa naukom na Jastrepcu“- 30.11.3019.godine. Projekat je direktno upućen učenicima 18 osnovnih škola sa teritorije Grada Kruševca (uključujući i ŠOSO „Veselin Nikolić“) i predškolcima PU „ Nate Veljković. Planirano je projektom oko 1000 učesnika direktno a indirektno 1500. Realizatori radioica su profesori biologije, fizike, geografije, hemije, razredne nastave.

U okviru realizacije projekta uključiće se i AU “Eureka” koje će za ovu priliku organizovati izložbu “Iznas nas i još dalje”. Izložba Iznad nas i još dalje (Above and Beyond) skroman je pokušaj navigacije kroz neka od najvažnijih i najspektakularnijih dostignuća u modernoj astronomiji. To je globalno putovanje kroz jedan vek naučnog i tehnološkog napretka i doba nadahnuća koje je proširilo granice čovečanstva i potaklo ljudsku maštu. Izložba je nastala u okviru obeležavanja 100 godina od osnivanja Međunarodne astronomske unije i slavi stogodišnje istraživanje i brojna otkriće do kojih smo došli proučavanjem našeg fascinantnog i tajanstvenog doma – Vasione.

Izložba će trajati celo vreme trajanja projekta, od 25. do 30.11.2019. godine u holu Centra za stručno usavršavanje. Svečano otvaranje je u 14h u ponedeljak 25.11.2019. godine. Pozivamo sve ljubitelje nauke da se pridruže projektu i posete zanimljive radionice i izložbu.