Sumiramo 2019. godinu i idemo u susret našem malom jubileju

Dragi ljubitelji astronomije,

Kao i na kraju svake godine, sagledaćemo ukratko koje su to aktivnosti obeležile i ovu 2019. godinu. Neumorni tim astronomskog udruženja „Eureka“ je u protekloj godini imao pune ruke posla. Na samom početku održano je više predavanja i posmatranja povodom 100 godina od osnivanja Međunarodne astronomske unije. Već u februaru i martu ljubitelji astronomije imali su priliku da zajedno sa nama posmatraju Supermesec. Takođe, u 2019. godini „Eureka“ je postala ambasador „Tamnog neba“. „Eureka“ je učestvovala i na prvom „Biofest-u“ i tradicionalno na kruševačkom viteškom megdanu. Pored brojnih tradicionalnih aktivnosti organizovali smo i dosta neplaniranih posmatranja po zahtevima naših sugrađana. Ove godine, kao što je svima već dobro poznato obeležavao se jubilej povodom 50 godina od sletanja prve ljudske posade na Mesec. Tim povodom „Eureka“ je organizovala brojna predavanja i posmatranja pod nazivom „Pohod na Mesec – 50 godina kasnije“ kako u Kruševcu tako i drugim gradovima širom Srbije. Posmatrali smo i delimično pomračenje Meseca, tradicionalno učestvovali u kampanji IASC. Ono sa čime se možda najviše ponosimo je organizacija 3. astronomskog kampa „Jastrebac 2019.“ na kome je učestvovalo više od trideset zaljubljenika u astronomiju koji su kao i do sada prepuni utisaka u iščekivanju narednog kampa kako iz Kruševca, tako i Srbije. Jedna od aktivnosti koju „Eureka“ organizuje od samog osnivanja je i posmatranje Perseida. I ove godine učestvovali smo u „All Serbia Asteroid Search Campaign“ i kao rezultat detektovali 6 potencijalno novih asteroida. Krajem godine desio se jedan lep astronomski fenomen koji smo takođe ispratili, a to je tranzit Merkura. Izložbom astrofotografija u Centru za stručno usavršavanje u Kruševcu uokvirili smo ovu uspešnu godinu.

Tokom svih ovogodišnjih aktivnosti, kroz naše okulare je pogledao ogroman broj ljudi, a ništa manje nije slušalo i naše predavače. Eureka je bila prisutna u medijima kako na lokalnim tako i na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Smatramo da je ova godina bila izuzetno uspešna, a za to je zaslužan naš trud, entuzijazam i neumorni rad. Sada možemo samo da obećamo da nas iduće 2020. godine u godini našeg jubileja, povodom 10 godina od osnivanja udruženja čeka još više budnih noći pod zvezdanim nebom, a nadamo se pod krovom kruševačke opservatorije na Bagdali.

Tim AU „Eureka“ želi Vam srećnu i uspešnu 2020. godinu sa puno vedrih noći.

Tekst je napisao Miloš Stanković, predsednik skupštine AU “Eureka” Kruševac.