Uspešna 2018. godina za Eureku

Dragi ljubitelji astronomije, kao i na kraju svake godine, došao je trenutak kada ćemo sumirati utiske proteklog kruga oko Sunca. Astronomsko udruženje „Eureka“ je 2018. godine bilo ništa manje aktivno nego prethodnih. Na samom početku 2018. godine „Eureka“ je uspešno realizovala posmatranje Plavog „Superemeseca“ i uspešno realizovali IASC kampanju potrage za asteroidima i kojoj su timovi „Eureke“ otkrili dosta novih asteroida. Povodom Dana nauke organizovali smo javno posmatranje i istim povodom „Eureka“ je dobila priznanje od Centra za promociju nauke. U 2018. godini realizovan je jedan od najvećih astronomskih aktivnosti udruženja u saradnji sa astronomskim društvom „Ruđer Bošković“ iz Beograda.

Naime, radi se o astronomskom kampu koji je bio organizovan na Jastrepcu u trajanju od 7 dana pod nazivom „Jastrebac 2018“. Tih dana „Eureka“ je takodje ispratila totalno pomračenje Meseca. Bili smo učesnici na „Festivalu balona“ održanog na Bagdali, kao jedni od najposećenijih na festivalu. Organizovali smo mnogobrojne tradicionalne aktivnosti poput „Kraj je raspusta, posmatrajmo noćno nebo“, posmatranje kiše meteora „Perseidi“ i mnoge druge. Takođe pored tradicionalnih posmatranja, organizovali smo i novo posmatranje pod nazivom „Noć pod mesečinom“. Gostovali smo u mnogim lokalnim televizijskim emisijama, kao i u emisiji „Žikina šarenica“. U saradnji sa profesorima Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u Mudrakovcu, održali smo čas astronomije pod noćnim nebom.

Takođe, uspešno realizovali projekat „Lovci na asteroide“ u okviru Svetske nedelje Svemira. Tradicija je da se uoči novogodišnjih praznika dobijaju pokloni, tako je i „Eureka“ dobila na poklon od Međunarodne astronomske unije još jedan teleskop sa potpisima astronauta ESA. 

Ova 2018. godina bila je još jedna u nizu uspešnih. Tradicija se nastavlja.
Tim „Eureke“ svima želi srećan novi krug oko Sunca i puno vedrih noći u 2019!