Stigao je novi teleskop

Pre nekoliko dana stigao nam je novi teleskop. U pitanju je Bresser 90/900 koji je AU “Eureka” dobila od Međunarodne astronomske unije na konkursu. Konkurs je raspisan u drugoj polovini 2018 godine gde je cilj da se prijave događaji povodom obeležavanja 100 godina od osnivanja MAU u okviru manifestacije 100 sati astronomije. Astronomsko udruženje “Eureka” je jedno od 10 dobitnika ovog teleskopa na tom takmičenju.

Projektom je predviđeno da se u periodu 10. do 13. januara 2019. godine održe dva predavanja i to na temu Međunarodne astronomske unije i doprinosa astronoma amatera razvoju astronomije kao nauke. Predavanja će biti održana u prostorijama Narodne biblioteke Kruševac, a o tačnom terminu bićete naknadno obavešteni. Pored navedenih predavanja biće održana i minimum 4 posmatranja i to u 4 najveće MZ u Kruševcu. Cilj je da što veći broj ljudi ima priliku da se sa astronomijom upozna i sa nebeskim telima na noćnom nebu. Baš za realizaciju ovih aktivnosti dodeljen je navedeni teleskop. Teleskop je jedinstven po tome što su na njemu i potpisi desetak astronauta. Pored njega koristićemo i naše druge teleskope koji su u vlasništvu udruženja.

Očekuje nas zaista uzbudljiva i zanimljiva 2019 godina jer će vleiki broj aktivnosti biti posvećeni upravo obeležavanju 100 godina postojanja MAU, a nama je drago da je Kruševac jedan od gradova u Srbiji i svetu gde će se to realizovati.

U narednim objavama biće više detalja o samim aktivnostima, a u galeriji možete pogledati fotografije teleskopa koji smo dobili.