Najava predavanja: Amaterska astronomija u godini jubileja

Povodom 100 godina od osnivanja Međunarodne astronomske unije i povodom projekta “100 sati astronomije” astronomsko udruženje “Eureka” i Narodna biblioteka Kruševac organizuju predavanje pod nazivom “Amaterska astronomija u godini jubileja”. Predavanje će se održati 11.01.2019. godine u čitaonici Narodne biblioteke sa početkom u 18 časova.

Cilj predavanja jeste da se ljubitelji astronomije upoznaju sa organizacijom Međunarodne astronomske unije, čime se ona bavi, kako je osnovana i gde je u celoj priči razvoja astronomije amaterska astronomija. Na predavanju biće prikazani primeri uspešnih astronoma amatera koji su dali značajan doprinos razvoju astronomije, ali i predstavljeni projekti koje će Eureka sa svojim partnerima širom Srbije realizovati u 2019 godini. Predavač je predsednik udruženja Zoran Tomić. Predavanje će biti prenošeno putem lajv prenosa na fejsbuk stranici “Nebo je granica” tako da će ljubitelji astronomije i van sale biblioteke moći da čuju ovo predavanje.

Pored navedenog predavanja istog dana biće održano predavanje u 12 časova u Prvoj tehničkoj školi u Kruševcu u saradnji sa profesorom fizike, a u planu je da u nedelju 13. januara bude organizovano javno posmatranje na Bagdali pomoću teleskopa koji je dobijen na konkursu.