Početak Svetske nedelje Svemira i projekta “Lovci na asteroide”

Od 4. do 10. oktobra na svetskom nivou obeležava se Svetska nedelja Svemira. To je manifestacija ustanovljena od strane Ujedinjenih nacija 1999. godine kako bi se proširila svest o značaju istraživanja Svemira i rezultatima koji su na tom polju postignuti.

Kao i prethodnih godina ova manifestacija realizovaće se u Srbiji. Na svetskom nivou do danas je prijavljeno 1934 aktivnosti, a u Srbiji biće realizovano 11 aktivnosti u 10 gradova u Srbiji i to: Aleksincu, Nišu, Pančevu, Užicu, Smederevu, Kragujevcu, Donji Komaricama, Maršiću, Kikinda i Kruševcu. Više o svakom od navedenih aktivnosti i organizatorima možete videti na sajtu manifestacije putem sledećeg linka. Tema ovogodišnje manifestacije Svetske nedelje Svemira je “Svemir ujedinjuje Svet”.
U Kruševcu povodom svetske nedelje Svemira ove godine biće realizovan projekat pod nazivom “Lovci na asteroide i planete”. Projekat realizuje astronomsko udruženje Eureka uz finansijsku podršku Centra za promociju nauke u okviru Naučnog kluba Kruševac. Cilj projekta je da minimum 40 polaznika se upozna sa istraživanjima Svemira u potrazi za novim asteroidima i ekstrasolarnim planetama i nakon obuke se aktivno uključe i daju doprinos istraživanjima asteroida i ekstrasolarnih planeta. Na projekat ukupno se prijavilo 43 učesnika iz Kruševca i 22 učesnika iz gradova: Kikinda, Kladova, Zrenjanina i Sarajeva.
Realizacija projekta zvanično će krenuti u četvrtak 4. oktobra u 12 časova u prostorijama Centra za stručno usavršavanje Kruševac (Balkanska 63/V) gde će se održati obuka za učesnike projekta iz Kruševca. Tom prilikom biće formirani i timovi koji će raditi na istraživanjima, a po završetku projekta biće održana prezentacija postignutih rezultata.