Početak projekta “Lovci na asteroide i planete”

U četvrtak 4. oktobra u prostorijama Centra za stručno usavršavanje započeta je zvanično realizacija projekta “Lovci na asteroide i planete”. Cilj projekta jeste da se ljubitelji astronomije bliže upoznaju sa načinom na koji profesionalni astronomi rade istraživanja, konkretno na primerima asteroida i ekstrasolarnih planeta.

Nakon teorijskog predavanja 43 polaznika iz Kruševca su se upoznala sa radom softvera Astrometrica i Planet hunters portala putem kojih će raditi svoja buduća istraživanja. Pored 43 osobe iz Kruševca 22 osobe iz Kladova, Kikinde, Zrenjanina i Sarajeva u narednim danima proćiće onlajn obuku za istraživački deo projekta i do kraja oktobra će relaizovati svoja istraživanja. U novembru istraživanja će biti objedinjena u zajednički izveštaj i na posebnoj konferenciji rezultati biće predstavljeni javnosti.

Sama aktivnost projekta je zapčeta 4. oktobra kada je početak obeležavanja Svetske nedelje Svemira koja ove godine ima preko 2500 događaja na svetskom nivou. U Srbiji se u 11 gradova realizuje 11 prijavljenih aktivnosti koje će doprineti daljoj promociji nauke i astronomije. Naredni sastanak ove grupe planiran je za 13. oktobar u 10 časova u prostorijama CSU Kruševac. Fotografije sa događaja možete videti u albumu.

Projekat “Lovci na asteroide i planete” relaizuje astronomsko udruženje “Eureka” uz funansijsku podršku Centra za promociju nauke u okviru Naučnog kluba Kruševac.