Posmatranje totalnog pomračenja Meseca

Ove nedelje odigraće se totalno pomračenje Meseca, i to najduže u ovom veku. Pomračenje počinje 27. jula u 19:14 h po našem vremenu i trajaće sve do subote u 1:28 h. Totalno pomračenje Meseca počinje u 21:30 h i trajaće do 23:13 h. Maksimu pomračenja nastupiće u 22:21 h. Ako vremenski uslovi dozvole biće organizovano posmatranje pomračenja iz centra grada.


Tim povodom astronomsko udruženje “Eureka” zajedno sa Turističkom organizacijom grada Kruševca, a u okviru projekta “Letnja škola astronomije Jastrebac 2018” organizuje javno posmatranje ovog fenomena. Za ovu priliku u centru grada biće postavljeni teleskopi pomoću kojih će moći da se posmatra totalno pomračenje Meseca, ali i planeta Mars koja će biti uočljiva nedaleko od Meseca. Ako vremenski uslovi dozvole, očekuje nas zaista zanimljiv događaj koji vredi propratiti. Ako bude oblačno ili kišovito posmatranje se neće održati, ali će posmatranje moći da se prati preko Virtual Telescope projekta.

Više o samom pomračenju možete pročitati na sajtu Svet nauke.

Projekat “Letnja škola astronomije Jastrebac 2018” po Konkursu za implementaciju Lokalnog akcionog plana za mlade grada Kruševca, sprovodi Astronomsko udruženje “Eureka” Kruševac, finansira grad Kruševac.