Posmatranje totalnog pomračenja Meseca 2018

U petak 27. jula imali smo prilike da posmatramo totalno pomračenje Meseca koje je najduže u ovom veku. Ukupno je trajalo 1 sat i 45 minuta. Oko 300 sugrađana je sa nama u centru grada posmatralo ovaj fenomen, ali pored njega i Jupiter i Mars. U ovom periodu odlično se na noćnom nebu vide Jupiter, Saturn i Mars. Nažalost zbog oblaka koji su bili nismo uspeli celokupan proces pomračenja da ispratimo, ali ono što smo videli bilo je zaista fantastično.

Veče je ulepšao i Jupiter kojeg smo na početku uspeli da propratimo, a kasnije zajedno sa Mesecom videli smo i Mars koji nam je sada najbliži i zaista je bio veličanstven. Nažalost zbog oblaka, a i uličnog svetla nismo uspeli najlepše fotografije Meseca da snimimo, ali se nadamo da su polaznici škole astronomije na Jastrepcu uspeli da uslikaju koju fotografiju Meseca.

Odmah po završetku posmatranja počela je kiša tako da smo zaista imali sreće da ovaj fenomen ispratimo. Naredno totalno pomračenje Meseca koje ćemo moći da pratimo, barem delimično biće u septembru 2025. godine. Fotografije sa događaja možete videti u albumu. Zahvaljujemo se RTK, TV Plus i TV Jefimiji na promociji ovog događaja.

Ova aktivnost je realizovana kao sastavni deo projekta “Letnja škola astronomije Jastrebac 2018”. Projekat “Letnja škola astronomije Jastrebac 2018” po Konkursu za implementaciju Lokalnog akcionog plana za mlade grada Kruševca, sprovodi Astronomsko udruženje “Eureka” Kruševac, finansira grad Kruševac.