Počela je letnja škola astronomije “Jastrebac 2018”

U ponedeljak 23. jula zvanično je počela letnja škola astronomije “Jastrebac 2018”. Škola se realizuje u odmaralištu Srbija Šume na Jastrepcu u zajedničkoj organizaciji astronomskog udruženja “Eureka” i astronomskog društva “Ruđer Bošković”. Ukupno 14 učesnika se nalazi na Jastrepcu gde već uveliko slušaju zanimljiva predavanja, rade računske vežbe i u popodnevnim satima imaju prilike da se bave naučnom fantastikom. Nadamo se da će i vreme poslužiti i da će uspeti za osam dana koliko škola traje da posmatraju noćne objekte, a posebno 27. jula za kad je najavljeno totalno pomračenje Meseca, koje će biti najduže u ovom veku.

Predavanja na školi drži četvoročlana ekipa (veterana) AD “Ruđer Bošković” koji imaju iza sebe ogromno iskustvo u realizaciji ovih škola. Više o programu škole možete pogledati na linku , a fotografije sa prvog dana u našem albumu. Po završetku škole polaznicima će biti dodeljene uahvalnice za učešće na školi i imaće prilike da obiđu kulturne znamenitosti grada Kruševca. Zahaljujemo se gradu Kruševcu koji je putem Lokalnog akcionog plana za mlade obezbedio sredstva da se škola realizuje i našim partnerima na projektu: Kancelariji za mlade, Turističkoj organizaciji grada Kruševca i Centru za sturčno usavršavanje. U petak 27. jula gradonačelnica grada Kruševca, gospođa Jasmina Palurović, obićiće učesnike škole.

Projekat “Letnja škola astronomije Jastrebac 2018” po Konkursu za implementaciju Lokalnog akcionog plana za mlade grada Kruševca, sprovodi Astronomsko udruženje “Eureka” Kruševac, finansira grad Kruševac. Partneri na projektu su Kancelarija za mlade, Odeljenja za društvene delatnosti grada Kruševca, Centar za stručno usavršavanje, Turistička organizacija grada Kruševca, astronomsko društvo “Ruđer Bošković”. Finansijski realizaciju projekta delom je pomogao i Centar za promociju nauke Beograd.