Održana obuka za mlade ambasadore astronomije u Blacu

Danas smo na poziv našeg prijatelja profesora informatike Nemanje Krička organizovali obuku za vršnjačke edukatore i buduće ambasadore astronomije u Blacu. Danas smo sa učenicima prošli kraći teorijski uvod u astronomiju, gde smo ih upoznali sa nastankom Svemira, nebeskim telima koje možemo posmatrati, kratkom istorijom astronomije i teleskopima. Zatim smo zajednički montirali teleskop koji je kupljen preko projekta “Astronomski kutak Planeta” koji realizuje neformalna grupa “Mladi entuzijasti Blace” u okviru programa “Mladi su Zakon” Ministarstva omladine i sporta uz podršku ProAktiv iz Niša.

Nakon montaže teleskop je iznet u dvorište i održano je prvo posmatranje teleskopa i to Sunca kojenažalost danas nije imalo pege na sebi. Sledeće nedelje biće održano još jedno zanimljivo predavanje i uveće javno posmatranje za građane Blaca.

Aktivnost je realizovana kao sastavni deo projekta “Nebo je granica” koje je jedan od deset pobednika programa Superste.net za 2016. godinu. Fotografije sa događaja možete pogledati u galeriji, a detaljniji izveštaj na sajtu BlaceInfo.