Održan festival nauke “Eureka piknik”

U subotu 7. oktobra održan je festival nauke “Eureka piknik”. Preko 80 učesnika festivala nauke iz Kruševca, ali i Beograda, Niša i Ćuprije omogućilo je kruševljanima da tog dana se upoznaju sa naukom putem zanimljivih eksperimenata, radionica, izložbi i predavanja. Festival je takođe bio i takmčiraskog karaktera, jer je publika bila ta koja je glasala za najbolju naučnu izložbu. Preko 1000 kruševljana je imalo prilike da tog dana u OŠ “Vuk Karadžić” doživi svoj Eureka trenutak. Iako inicijalno festival koji je trebalo da se održi u Miličinoj ulici, realizovan je u OŠ “Vuk Karadžić” i premašio je očekivanja organizacionog tima. U nastavku teksta ukratko ćemo opisati samu manifestaciju.

Manifestacija je otvorena u 10 časova u holu OŠ “Vuk Karadžić”. Manifestaciju je pred prisutnim učesnicima i nestrpljivom publikom pozdravio Zoran Tomić, predsednik astronomskog udruženja “Eureka” ispred organizacionog tima, direktor OŠ “Vuk Karadžić” Dragomir Aleksić, načelnik školske uprave Zoran Asković i pomoćnik gradonačelnika za društvene delatnosti Jelena Milanović koja je i zvanično otvorila festival. Odmah po otvaranju festivala nekoliko stotina prisutnih se uputilo u glavni hodnik gde su u učionicama mogli da posete postavke koje su za njih pripremili učesnici festivala. Više o postavkama koje su ove godine bile prijavljene na festivalu možete pogledati u segmentu Naučne postavke. Putem zanimljivih eskperimenata, radionica i prikaza mladi, ali i iskusni naučnici pokušali su da nauku približe posebno najmlađoj publici. Pored OŠ iz Kruševca i to: Jovan Jovanović Zmaj, Jovan Popović i Dragomir Marković, učešće su uzeli i Hemijsko tehnološka škola, Institut za krmno bilje, AD “Alfa” iz Niša, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Naučni klub, Hemijsko sapunarska laboratorija Melissa, Edukativni centar Mlaca Genijalac i td. Posetioci su tokom festivala dobijali anketne upitnike gde su pored ocenjivanja pojedinih segmenata festivala imali priliku da biraju tri najbolje postavke na festivalu. Glasanje je trajalo do 15 časova kada su pristigli listići prebrojani. Većina od 676 pristiglih listića je govorilo da je za najbolju postavku izabrana “Hemijska grupa” koju je pripremila ekipa iz Hemijsko tehnološke škole. Drugo mesto osvojila je postavka “Matematički eksponati” OŠ “Jovan Popović” i treće mesto po mišljenju publike osvojila je postavka “Melisa lekovito carstvo” Hemijsko sapunarske laboratorije Melissa.

Pored postavki prisutni su u velikom broju prisustvovali i predavanjima. Spisak predavanja možete videti u segmentu Predavanja. Predavanja je otvorio prof. dr Milan Dimitrijević sa astronomske opservatorije Beograd, koji je uvek drag gost Kruševca i zahvaljujući čijoj podršci je ranijih godina festival “Dani Eureke” bio organizovan u Gimnaziji. Pored prof. dr Milana Dimitrijevića zanimljiva predavanja održali su i: prof. dr Dragan Gajić, prof. dr Saša Bubanj, Jovan Aleksić, Nevena Ćirković i Aleksandra Bajić. Svim predavačima su uručene zahvalnice za učešće na festivalu kao i značke AU “Eureka” u znak zahvalnosti što su svi naši veliki promoteri nauke u Srbiji.

Tokom pauza od obilaska posetioci su imali mogućnost da posete naš Naučni kafe koji se odmah nalazio pored sale gde su održavana predavanja. Takođe su mogli da sednu i sa nekim od naših eminentnih predavača popričaju o temama vezanim za nauku, istraživanja i drugim stvarima. Naravno mogli su da popiju kaficu, sok ili vodu kako bi se osvežili i pripremili za dalji obilazak postavki na festivalu ili odlazak u planetarijum.

U fiskulturnoj sali škole postavljen je veliki planetarijum Centra za promociju nauke koji može u jednom predavanju da primi 50 ljudi. Za planetarijum je kao i uvek vladalo ogromno interesovanje, pa može se slobodno reći da se često tokom festivala dolazilo do gužve ispred ulaza u planetarijum. Veliki broj posetilaca je prisustvovao predavanjima, a na kraju je organizovano predavanje za volontere i učesnike festivala. Predavač je bio Jovan Aleksić iz AD “Ruđer Bošković” koji je na maestralan način približio pojmove iz Svemira. Oko planetarijuma organizovana je izložba fotografija AD “Ruđer Boškovića” posvećena Svemiru i astronautici.

Festival je realizovan i kao deo svetske manifestacije “Svetska nedelja Svemira” i sigurni smo da je jedna od masivnijih manifestacija koja je održana kako u Srbiji tako i u regionu. Takođe se zahvaljujemo i prijateljima iz Erste banke koji su tog dana sa nama bili na manifestaciji i imali svoj štand, i hvala što su uvideli značaj nauke za rzavoj našeg grada i društva, jer Erste banka je podržala prethodni festival “Dani Eureke” koji je početkom 2015. održan u Gimnaziji Kruševac.

Ovom prilikom astronomsko udruženje “Eureka” želi da se zahvali svima koji su pomogli da se festival nauke uspešno realizuje u našem gradu, počevši od grada Kruševca koji je finansijski podržao festival, zatim OŠ “Vuk Karadžić” koji nam je obezbedio prostor i logistiku za rad, Centru za stručno usavršavanje, Turstičkoj organizaciji grada Kruševca, Kancelariji za Mlade koji su pomogli oko same organizacije, kompaniji Sigraf koji su nam pomogli u štampanju materijala, RTS, RTK, TV Plus i TV Jefimija na medijskoj promociji festivala i naravno projektnom timu i volonterima koji su dali svoj maksimum da se festival realizuje po planu.

Na kraju fotografije sa same manifestacije možete pogledati u galeriji, kao i prilog RTK sa događaja.

Projekat Festival nauke “Eureka piknik” finansira grad Kruševac po Konkursu za implementaciju Lokalnog akcionog plana za mlade grada Kruševca, sprovodi Astronomsko udruženje “Eureka” u partnerstvu sa Kancelarijom sa mlade Odeljenja za društvene delatnosti, Centrom za stručno usavršavanje i Turističkom organizacijom grada Kruševca.